Durerea

De multe ori, societatea nu recunoaste durerea produsa de infertilitate, desi ea este resimtita de toti cei care au aceasta problema. Fiecare ciclu care trece fara a obtine o sarcina inseamna o noua moarte a sperantelor si viselor. Ca si alte pierderi, aceasta provoaca durere, dar o durere ambigua pentru ca nu ai pierdut nimic din ce aveai deja. Uneori primul pas pentru a uita de durere este sa recunosti ca aceasta durere exista si ca se face simtita la fiecare test de sarcina negative sau la fiecare menstruatie care incepe.

Fiecare dintre parteneri resimte durerea in mod diferit. Fiti sinceri cu voi insiva si decideti impreuna ce aveti de facut pentru a vindeca dezamagirile. Multi pacienti recurg la ajutorul psihologilor care au mai lucrat cu cupluri infertile.

Depresia

Aparitia unei depresii este normala atunci cand suferi. Multe cupluri se tem ca nu vor mai fi niciodata fericite. Puterea de a discuta despre dezamagire si despre pierderea suferita poate atenua depresia. Adesea cuplurile se asteapta sa revina la normal mai repede decat este posibil. Pur si simplu nu se poate sa fii din nou fericit a doua zi dupa un test de sarcina negative sau dupa un avort. Dar daca depresia dureaza mult, trebuie sa cereti ajutorul unui specialist, pentru ca undeori depresia este asociata cu boli fizice si slabiciune. Uneori este nevoie sa renuntati la tratamentul infertilitatii si sa faceti un tratament impotriva depresiei.

Resemnarea

Resemnarea poate aparea in momente diferite in functie de particularitatile fiecarui cuplu. Pentru ca astazi exista atat de multe tratamente la indemana noastra, ne este imposibil san e oprim pana nu le-am incercat pe toate. Nu exista un moment in care orice cuplu trebuie sa opreasca tratamentul. Cei doi parteneri trebuie sa decida impreuna, dupa ce discuta despre sperantele si asteptarile lor.

Odata ce ati decis ca ati incercat tot ce se putea si ca a venit momentul sa va opriti, trebuie sa scapati de durerea pe care o veti simti. Suferinta care dispare pana la urma va lasa loc resemnarii. Multor persoane le vine mai usor sa observe efectele negative ale infertilitatii si uita toate lucrurile positive pe care le-au invatat. Trebuie sa largiti definitia succesului pentru a va putea bucura de aspectele positive. Multe cupluri sunt mai unite si au relatie mai buna din cauza infertilitatii. Luptand impreuna, veti fi fortati sa descoperiti noi metode de a comunica, iar daca infertilitatea este prima criza prin care treceti, veti invata sa treceti prin greutati ca o echipa adevarata. Toate acestea va vor ajuta in anii care urmeaza. Nu suntem programati sa stim cum sa suportam suferinta. Doar simtind dezamagirea si durerea, putem invata cum sa le suportam.

In sfarsit, goanna dupa fertilitate ne ajuta sa apreciem mai mult aspecte ale vietii pe care in mod normal le-am neglija. Cuplurile care s-au luptat cu infertilitatea, nu mai iau viata ca pe ceva care vine de la sine. Celor care reusesc intr-un final sa aiba copii, statutul de parinti le ofera bucurie nebanuite. Infertilitatea ne ajuta sa ne bucuram de viata, sa traim momentul, deoarece ne invata ca viitorul nu poate fi intotdeauna controlat.