Nu e deloc usor sa hranesti un copil mic. Dar stai linistita, sunt lucruri pe care le poti face pentru ca bebelusul tau sa primeasca nutrientii de care are nevoie. Iata cele mai frecvente intrebari ale tinerelor mame, si raspunsurile la acestea.

De cate calorii are nevoie un copil?
Pentru a avea suficienta energie, si pentru ca organismul lui sa se poata dezvolta armonios, un copil are nevoie de circa 1000 de calorii pe zi.

De cate mese are nevoie un copil?
Ideal ar fi ca cel mic sa ia trei mese sanatoase si doua mici gustari, in fiecare zi.

Cat trebuie sa manance un copil?
Pentru ca organismul lui sa primeasca nutrientii si caloriile de care are nevoie, un copil mic ar trebui sa manance la o masa cam doua treimi din portia unui adult. Pentru a stabili marimea portiei poti urma regula “cati ani atatea linguri”. Daca ii servesti legume fierte unui copil de trei ani, portia ar trebui sa contina trei linguri de legume. Daca are patru ani, atunci e nevoie de patru linguri.

Ce trebuie sa manance un copil?
Copiii trebuie sa manance alimente din cele patru categorii care sunt indicate si adultilor. Iata ce ar trebui sa contina alimentatia zilnica a unui copil.

  • Carne, peste, oua ( doua sau trei portii pe zi)
  • Lapte sau produse din lapte (trei portii pe zi)
  • Fructe si legume (trei portii pe zi)
  • Cartofi, orez, paine, paste (sase portii pe zi)

Cum previn obezitatea?
Limiteaza consumul de zahar rafinat, care provoaca nu numai obezitate ci si agitatie, probleme dentare si chiar dependenta. Nu e cazul sa restrictionezi consumul de grasimi bune (acizi grasi nesaturati), pentru ca la aceasta varsta organismul micutului are nevoie de ele.

Care sunt cele mai frecvente probleme de alimentatie?
Copii mici, intre doi si patru ani au tendinta sa devina mofturosi, desi ca sugari aveau pofta de mancare. Pentru ca devin curiosi si sunt plini de energie, este greu sa-i faci sa stea linistiti la masa. Copiii isi schimba obiceiurile alimentare de pe o zi pe alta: azi mananca tot ce gasesc la indemana, iar maine nici vor sa auda de mancare; zile intregi cer acelasi aliment, apoi dintr-o data refuza sa-l mai consume.

Cum pot sa creez obiceiuri alimentare sanatoase?
Niciodata nu e prea devreme sa-ti inveti copilul ce inseamna o alimentatie sanatoasa. Iata ce poti face:

  • Incurajeaza-l sa incerce alimente noi.
  • Redu consumul de dulciuri, snacks-uri sarate si sucuri.
  • Fa un program fix al meselor care sa fie urmat cu sfintenie.
  • Mancati in fiecare zi in familie.
  • Nu lasa copilul sa aduca jucarii la masa sau sa se uite la televizor in timp ce mananca.
  • Nu servi mancaruri condimentate. Copiilor nu le plac mancarurile iuti si micutul tau ar putea respinge pe viitor un fel de mancare, doar pentru ca o data a fost foarte condimentat.
  • Nu servi mancare foarte sarata, foarte dulce sau foarte grasa, pentru ca cel mic se va obisnui cu gustul ei si va cere pe viitor numai astfel de alimente.