Valeriana

Este foarte des folosita pentru a induce o stare de relaxare si pentru a calma anxietatea si nervozitatea. De aceea este introdusa in compozitia unor medicamente naturiste, ca sedative. Este de mare ajutor in cazuri de insomnie, producand un somn natural, linistitor si tamaduitor. Fiind un bun antispasmodic, valeriana este folosita cu success in tratarea crampelor, colicilor si a menstruatiilor dureroase. Este indicate in special, atunci cand durerea e insotita de tensiune, migrene si dureri reumatice.

Calinul

Calinul este un excelent antispasmodic folosit in special pentru a trata crampele musculare si durerea ovarelor si a uterului. Este un bun calmant natural in cazul crampelor menstruale, deoarece actioneaza asupra muschilor uterului. Deoarece are proprietati astringente, este folosit pentru sangerarile excesive din timpul menstruatiei, dar si pentru sangerari la menopauza.

Spre deosebire de medicamentele sintetice, produsele pe baza de plante nu sunt foarte atent supravgheate si testate de organismele medicale. De aceea, calitatea si concentratia unui supliment natural poate diferi de la producator la producator. Si extractele din plantele se vor folosi dupa consultarea unui medic, in special de catre femeile insarcinate. Unele substante continute in plante pot traversa placenta si ajunge in sangele fatului.

In afara de frunza de zmeur, mentionata mai sus, mai exista cateva plante care se crede ca ar fi potrivite pentru femeile insarcinate:

Menta – Trateaza greturile si balonarea.
Radacina de ghimbir – Trateaza greturile si varsaturile.
Ovazul – Bogat in calciu si magneziu, calmeaza anxietatea si pielea iritata.

Ca sursa de vitamine si minerale, telina si patrunjelul sunt excelente. Se vor evita insa, semintele acestor plante.

Pentru a ameliora greturile de dimineata, se recomanda ceaiul de musetel sau menta si tinctura de ghimbir.

Pentru a grabi vindecarea zonei perineale dupa nastere, se poate folosi infuzia de sunatoare.

Depresia postpartum poate fi ameliorata cu tinctura de ovaz.

Dupa nastere, producerea de lapte poate fi imbunatatita folosind schinduf (trigonella foenum graecum), fenicul, si armurariu (Silybum marianum).

Pentru a trata mastita se pot aplica extern frunze zdrobite de varza sau echinaceea.

Crema de galbenele poate trata iritatiile pielii la copil sau leziunile mameloanelor la mama.

Exista, insa, si plante care au actiune emenagoga (stimuleaza contractiile uterului), catalogate ca substante abortive, motiv pentru care sunt contraindicate in sarcina: aloe vera, angelica, brandusa de toamna, dracila, samanta de telina, scortisoara, rozmarinul, semintele de patrunjel, coada soricelului, pelinul, rostopasca, ienuparul, salvia, cimbrul, vascul.

Aromoterapia poate fi de mare ajutor in timpul sarcinii, fiind bine cunoscut efectul de relaxare al uleiurilor esentiale. Deoarece si uleiurile pot avea actiune emenagoga si abortiva se vor evita uleiurile din plantele mentionate mai sus, precum si orice alt ulei esential care este considerat toxic. Medicii recomanda ca in primul trimestru de sarcina sa se reduca sau sa se elimine total folosirea uleiurilor volatile, atat pentru aromoterapie cat si pentru masaj. Ele pot fi folosite cu success in trimestrul doi si trei si mai ales in timpul travaliului.

Iata tipurile de ulei volatil care pot fi folosite fara grija de catre femeile insarcinate:

Bergamota – Analgezic, antiseptic, antispasmodic,
Musetel – Antiseptic, antiinflamator antispasmodic, calmeaza durerile musculare, durerile de cap si indigestia.
Eucalipt – Antiseptic, antibiotic, antiviral, imbunatateste respiratia.
Muscata (recomandata dupa luna a treia) – Antiseptic, antidepresiv, astringent calmeaza durerea de picioare si imbunatateste circulatia.
Grepfrut – Astringent, ajuta digestia, stimuleaza circulatia limfatica, impiedica retentia de lichide.
Lamaie – Antiseptic, antibacterian, astringent, stimulant, tonic, inlatura greata.
Arbore de ceai – Antibiotic, antiviral, dezinfectant
Ylang-Ylang – Antidepresiv, afrodisiac, sedative, micsoreaza tensiunea arteriala.