Dependenta de droguri este o problema majora in toata lumea si devine actualitate si in tara noastra. De multe ori gravidele dependente de droguri sunt afectate si de boli cu transmitere sexuala (hepatita, SIDA) din cauza administrarii intravenoasa a drogurilor si a vietii dezorganizate. Cel mai des intalnite droguri sunt: marijuana, heroina, cocaina si metadona. In ultima vreme sunt luate in considerare si sedativele folosite in practica medicala (benzodiazepinele, amfetamine, morfina).

Abuzul de droguri al gravidelor duce la insuficienta dezvoltare a fatului sau malformatii importante. Aproape intotdeauna este vorba despre un nou nascut cu intarziere a cresterii intrauterine, o dismaturitate armonica, ceea ce inseamna o maturare intarziata a tuturor organelor, desi copilul este nascut la termen. Aceasta forma de dismaturitate are un prognostic destul de sever cu complicatii pe termen lung.

La nastere copilul prezinta, inafara de lipsa dezvoltarii, o suferinta importanta, cu scor Apgar scazut (hipoxie la nastere). Nou nascutul are tulburari neurologice care depind de nivelul de impregnare narcotica a gravidei inainte de nastere, precum si de momentul de debut al consumului de droguri. La nastere, apar tulburari de tonus si reflexe, stare de agitatie deosebita sau tremuraturi, uneori convulsii. Pot apare si tulburari generale nespecifice cum ar fi transpiratii, varsaturi, scaune moi, diareice care pot duce la stare de deshidratare. Toate aceste manifestari se regasesc in sindromul de sevraj ce apare in cazul toxicomaniei, iar daca mama dependenta continua sa consume droguri in timpul alaptarii, initial poate apare o ameliorare a tabloului clinic al copilului, dar in final efectele sunt tragice. Cateodata manifestarile sevrajului nu sunt prezente la nastere dar pot apare peste 2 – 3 saptamani, sau copilul va prezenta tulburari in timpul varstei scolare cum ar fi tulburari de comportament, performante scazute, intelect scazut.

In cazul unor astfel de pacienti, medicul se intalneste cu diverse situatii sociale. Daca gravida este cunoscuta consumatoare de droguri, se afla intr-un program de recuperare, atunci copilul beneficiaza de monitorizare imediata si tratament specializat. Femeile care sunt dependente intra in stare de sevraj si parasesc spitalul pentru a cauta o noua doza, iar copilul urmeaza sa prezinte un tablou clinic complex, cu final imprevizibil din cauza necunoasterii antecedentelor familiale.