În viata intrauterina, cordonul ombilical face legatura între fat si mama prin intermediul placentei. Cordonul ombilical contine vase de sânge (doua artere si o vena) prin care se asigura aportul de materiale nutritive necesare dezvoltarii fatului si eliminarea produsilor toxici de metabolism. Schimbul se face la nivelul placentei care este implantata în corpul uterin. Dupa nastere, cordonul ombilical se sectioneaza si se ligatureaza, placenta se elimina iar uterul se contracta închizând locul unde a fost placenta. Astfel cele doua organisme (matern si fetal) devin independente metabolic.

La nastere, un cordon normal este alb-sidefiu, cu aspect gelatinos. Un cordon scurt, sau un nod sau circulara de cordon determina suferinta fetala intrauterina sau intrapartum (în timpul nasterii). Treptat, cordonul ombilical se mumifica (se înnegreste), vasele ombilicale din abdomen se închid si se fibrozeaza, iar detasarea are loc dupa 10-14 zile, în functie de grosimea cordonului. Culoarea galbena sau verde a cordonului ombilical indica o suferinta intrauterina, iar prezenta unei secretii persistente, fetide la nivelul sau este anormala. De asemenea, prezenta, dupa nastere, a unei umflaturi la nivelul cordonului, sub piele, este patologica (hernia ombilicala).

Putem suspiciona o infectie în urmatoarele cazuri: cordon de culoare modificata, de consistenta scazuta (moale), cu secretii urât mirositoare, galbui, purulente sau sanghinolente; tegumentele din jurul ombilicului au semne de inflamatie (roseta, edem). De asemeni, pielea copilului poate prezenta semne de infectie diseminata (piodermita): pete rosii multiple, confluente, diseminate, vezicule cu lichid purulent, cruste, descuamari, în diferite stadii de evolutie.

Factori de risc:

Factori legati de mama:

 • Infectii genitale, urinare, digestive, etc, în timpul sarcinii;
 • Membrane rupte de peste 18 ore;
 • Febra peste 38 ºC;
 • Portaj microbian vaginal sau digestiv al gravidei (purtator sanatos).

Factori legati de nastere si fat:

 • Prematuritate, dismaturitate;
 • Igiena deficitara;
 • Imunitate scazuta din cauza altor boli ale fatului cu debut perinatal sau intrauterin: anomalii genetice, malformatii, hipoxie, tulburari metabolice, afectiuni hematologice etc.

Factori extrinseci (din mediu) :

 • Conditii improprii pentru o nastere: la domiciliu, pe câmp, în caruta, etc;
 • Manevre medicale fara respectarea regulilor de asepsie si antisepsie: injectii, cateterizare;
 • Durata prelungita de spitalizare;
 • Îmbracamintea contaminata;
 • Contaminarea de la mama bolnava (endometrita, stafilococie cutanata, enterocolita, etc), sau cu portaj microbian.

Prevenirea oricarei infectii la nou nascut înseamna eliminarea factorilor de risc descrisi anterior. La nastere, pielea copilului este acoperita de un strat de grasime care se numeste vernix, cu rol de protectie termica si antiinfectioasa pentru nou-nascut.

pH-ul pielii imediat dupa nastere este alcalin (peste 6). Secretiile glandelor sudoripare si sebacee din piele formeaza un strat protector care scad pH-ul pielii, în 1-2 zile, ajungând la 5. Colonizarea bacteriana a pielii începe imediat dupa nastere. Stratul protector format de glandele pielii realizeaza un echilibru biochimic si bacteriologic. Spalarea frecventa si cu sapun alcalin duce la îndepartarea acestui strat acid, dezechilibre bacteriene si expunerea pielii la infectii.

Prima baie a copilului se va face în functie de conditiile nasterii, contextul epidemiologic si posibilitatile ulterioare de îngrijire, dar în general nu se face în primele ore. Apoi se spala o data pe zi. În prima saptamâna se utilizeaza un sapun lichid special pentru nou-nascuti, eventual care contine agenti antibacterieni. La domiciliu se vor folosi sapunuri nealcaline pentru copii. Cremele si uleiurile nu ar trebui folosite din cauza deteriorarii stratului acid protector si cresterii riscului de infectie. Eventual, se pot folosi creme pe baza de apa, fara esente de parfum.

Toaleta cordonului ombilical se face zilnic prin tamponare cu alcool alb (80%) si profilaxia infectiei cu o pudra cu antibiotic (bacitracina). Dupa primele 2-3 zile bontul ombilical mumificat se lasa liber, fara pansament umed, pâna la detasare si cicatrizare. E bine ca pâna în momentul detasarii sa fie examinata zilnic regiunea ombilicala de un medic sau asistenta pentru a surprinde în timp util o eventuala infectie a cordonului ombilical (omfalita) caz în care este necesar tratament injectabil cu antibiotice, cel putin o saptamâna si pansamente locale cu alcool.

Daca o omfalita nu-i depistata la timp poate da complicatii foarte grave: peritonita, septicemie, cu prognostic foarte sever la nou-nascut.

Eritem alergic sau piodermita?

Eritemul alergic (sau toxic) se întâlneste la 70% din nou-nascuti. Se manifesta în primele 2-3 zile, uneori chiar din prima zi, prin pete rosii diseminate pe tegumente, cu mici papule (ridicaturi) galbui, uneori vezicule cu lichid clar. Cauza nu a fost bine stabilita. Au fost incriminati diversi factori iritanti din mediu (microbieni sau alergici): sapun, haine, scutece, pudre etc, cu care pielea copilului vine în contact. Continutul lichidian al veziculelor are un procent ridicat în eozinofile (celule specifice afectiunilor alergice). Nu necesita tratament, ci doar o toaleta atenta cu agenti antibacterieni (alcool alb sau iodat, betadina, violet de gentiana, albastru de metil, etc) si o pudra cu bacitracina. Este bine sa fie suspendata baia generala pâna la rezolvarea completa, pentru a se evita suprainfectia cu Stafilococ, care colonizeaza pielea în mod normal.

Aparitia infectiei (piodermita) poate fi semnalata de: înmultirea leziunilor tegumentare pe tot corpul, pustule cu continut purulent, abcese, flegmoane, mastita si este necesara administrarea de antibiotice injectabil (de obicei oxacilina) si toaleta locala cu antiseptice, sub stricta supraveghere a medicului.