O femeie gravida de la cursurile Lamaze intreaba despre mesajele amestecate pe care le-a primit cu privire la nastere. La curs, vad fotografii ale unor femei care se plimba, folosesc cazile de baie sau stau pe mingii de travaliu. Dar in povestile de la TV, se pare ca femeile petrec aproape tot timpul in pat. Este chiar atat de important sa te dai jos din pat si sa te misti de jur imprejur?

Libertatea de miscare este importanta pentru a face nasterea mai usoara pentru bebelusul vostru. Este cea mai buna cale pentru voi sa utilizati gravitatea pentru a ajuta bebelusul sa coboare, si sa cresteti marimea si forma pelvisului vostru.

Astfel, puteti raspunde durerii intr-un mod activ, si puteti accelera procesul nasterii. In contrast cu ceea ce se vede in mod obisnuit la televizor, in Statele Unite, imaginile din istorie si din diferite culturi arata femei in multe pozitii diferite in timpul travaliului. Conform Grupului pentru Sarcina si Nastere Cochrane, o sursa de informatii respectata la nivel mondial pentru ingrijirea documentata pe baza de dovezi, studiile demonstreaza ca abilitatea de a se misca a unei femei in travaliu si alegerea pozitiilor este foarte probabil sa fie benefica.

Activitatea ofera o distragere a atentiei de la disconfort, un simt al libertatii personale mai mare, si o sansa de a relaxa tensiunea musculara care poate duce la o crestere a durerii. Un studiu a indicat ca, atunci cand este in travaliu  singura, fara restrictii, o femeie va gasi multe pozitii care sa ii ofere confort. Femeile schimba pozitiile mai frecvent pe masura ce travaliul se apropie de nastere. Fara indrumari si numai ascultand semnalele propriului corp, o femeie se va misca intre pozitii de stat in picioare, aplecata inainte, pe vine, asezata sau pozitii de ingenunchere.

De ce ajuta miscarea

Uterul raspunde la miscare printr-o munca mai eficienta. Pozitiile pe care o femeie le va allege pentru confort vor ajuta deasemenea bebelusul sa coboare mai usor de-a lungul canalului de nastere. Studiile au indicat ca schimbarea pozitiilor poate fi utilizata pentru incurajarea bebelusului sa se roteasca si sa treaca prin pelvis, asa cum ar trebui pentru ca travaliul sa progreseze.

Acest lucru poate fi in mod deosebit util atunci cand bebelusul a intrat in pelvisul mamei intr-o pozitie posterioara (spatele capului bebelusului este indreptat catre spatele mamei) ceea ce reprezinta o pozitie mai putin favorabila decat cea anterioara (spatele capului bebelusului este indreptat catre abdomenul mamei).

Atunci cand travaliu incetineste, o schimbare de pozitie va ajuta adesea la regasirea ritmului. Uneori in timpul travaliului o femeie poate se poate simti extenuata si poate simti nevoia sa se odihneasca intr-o pozitie confortabila.

Totusi, conform unui studiu publicat in 2003 in revista Nursing Research (Cercetari de asistenta medicala, n.t.), durerea joasa de spate a unei femei aflate in travaliu este in mod semnificativ mai puternica in travaliul activ daca ea se afla intr-o pozitie intinsa-pe-spate.

Fiecare maternitate ar trebui sa ofere de aceea mai multe optiuni care sa permita femeilor sa schimbe pozitiile. O femeie ar trebui sa fie capabila sa se odihneasca intr-un balansoar, pe o minge de travaliu, sau in cada cu apa. Este posibil sa simta nevoia confortului oferit de un fotoliu sau de un scaun fara brate in care sa poata sa stea asezata cu fata catre spatar, aplecata inainte pe o perna plasata pe spatar.

O femeie poate sa vrea sa danseze lent pe muzica sau sa foloseasca un rebozo (sal mexican) care sa o ajute sa se miste si sa schimbe pozitiile. Ar trebui sa existe o zona sigura pentru plimbare atat in interiorul cat si in exteriorul maternitatii, indiferent daca este vorba de un spital, un centru de nasteri sau de casa femeii.

Un studiu publicat in The New England Journal of Medicine (Jurnalul de Medicina din New England, n.t.) in anul 1998 a analizat efectele pe care le are plimbarea asupra travaliului. Desi in acest studiu travaliile femeilor care s-au plimbat nu au fost mai scurte, femeile  care s-au plibat au fost atat de multumite incat 99% dintre ele au declarat ca le-ar place sa poata sa se plimbe si in timpul viitoarelor travalii.

Exersarea Pozitiilor Favorabile si Miscarea

In timpul cursurilor de educatie prenatala, o femeie si partenerul ei vor exersa diferite pozitii si miscari. Ea va exersa pozitii in care sta aplecata-inainte pentru a incuraja bebelusul sa intre in plevis intr-o pozitie care face ca travaliul si nasterea sa fie mai usoare.

Aceste pozitii in care femeia sta aplecata inainte trebuie folosite in timpul ultimelor saptamani de sarcina, la fel ca si in timpul travaliului, in special daca femeile resimt dureri puternice in spate. Cursurile de educatie prenatala le invata deasemenea pe femei ca balansarea pelvisului si utilizarea pozitiei de start, pe vine, dans lent, pozitia pe
genunchi/piept, si urcarea scarilor sunt pozitii/miscari cheie in timpul travaliului. Exersandu-le cu ajutor din partea mingiei de travaliu, rebozo, scaune, mese, devine mai usor pentru femei sa le utilizeze in travaliu.

Motivele pentru care femeile nu se pot misca in travaliu

Desi un spital este posibil sa nu aiba o politica restrictiva care sa consemneze femeia la pat, utilizarea de rutina a monitorizarii fetale continue, a IV, medicamentelor de inducere si augmentare (potentare, n.t.) a travaliului si a epiduralei limiteaza miscarile femeii si o consemneaza la pat.

Intr-adevar, atunci cand femeile americane au fost intrebate de ce nu se plimba in timpul travaliuli, primul raspuns pe care l-au dat a fost Eram conectata la ceva.10 Daca confortul femeii in travaliu este imbunatatit si daca o nastere normala este sustinuta, interventiile de genul monitorizarii fetale si IV ar trebui folosite numai atunci cand prezenta complicatiilor o fac necesara. Atunci cand este necesar din punct de vedere medical sa se utilizeze aceste interventii, femeile ar trebui sa fie ghidate sa continue sa se miste in orice pozitie inca pot. De exemplu, femeile pot fi sustinute in schimbarea pozitiei din culcata pe o parte in aplecata pe pat.

Recomandarile Lamaze International

Libertatea de miscare este o componenta majora de management al durerii. Ca multe alte femei din lume puteti folosi miscarea pentru a face travaliul mai confortabi si mai eficient.

In timp ce nu putem spune ca exista vreo pozitie singulara ideala pentru travaliu, libertatea voastra de a alege si de raspunde in felul vostru propriu este critica. Probabi ca cea mai mare consideratie … este cum simte o mama ca trebuie sa isi foloseasca libertatea de miscare si cat de mult se poate misca de jur imprejur, poate sta asezata, in picioare, se poate balansa pe maini si genunchi, sau poate sa isi asume orice alta pozitie.