Pentru orice mamica, nasterea este un fenomen minunat. Pentru mamicile de gemeni, este un eveniment de doua ori minunat. Dar asta nu inseamna ca este si usor.

Este nevoie de cezariana pentru orice alta combinatie: daca ambii sunt in prezentatie pelviana, ambii sunt asezati transversal, primul este in prezentatie pelviana iar al doilea in prezentatie craniana.

Pozitia copiilor in uter se poate cunoaste inainte de nastere, prin ecografii. Totusi, uneori se intampla ca unul sau amandoi fetii sa-si schimbe pozitia pe ultima suta de metri sau chiar in timpul travaliului. Cel mai adesea se intampla ca al doilea fat sa-si schimbe pozitia dupa nasterea primului.

Peste jumatate din sarcinile gemelare se termina cu o nastere vaginala. Dar numai medicul, dupa control, poate hotara ce sev a intampla. Partea frumoasa este ca, desi vei avea doi copii, vei trece prin travaliu doar o singura data.

In cazul nasterii vaginale, dupa deschiderea colului, fiecare fat va avea propria sa nastere. Asta inseamna ca mama va trebui sa impinga de doua ori, dar cel mai adesea, al doilea copil se naste mult mai repede decat primul, pentru ca primul i-a “pregatit” drumul.

Durata medie a unei sarcini gemelare

Durata medie intre nasterea celor doi copii este de 17 minute. Daca al doilea fat se simte bine si nu semen ca ar avea probleme, nasterea lui nu trebuie grabita. In aceasta perioada de asteptare se face o ecografie pentru a vedea care este pozitia copilului ramas in uter, apoi medicul va stabili daca si el se va naste tot vaginal.

In cazurile fericite, si al doilea copil este tot in prezentatie craniana si se va naste normal, fara probleme. Alterori vine cu sezutul inainte si, fie se va naste asa, fie va fi intors prin metode externe sau interne.

Desi gravida cu sarcina multipla are mai multe sanse de a naste prin cezariana, mai putin de jumatate din sarcinile gemelare se termina prin cezariana. Preezentatia joaca un rol important in stabilirea metodei de nastere, dar pot aparea si celealte indicatii de cezariana, adica placenta previa, ruptura de placenta, herpesul activ, miopia.

Daca se face cezariana la rece, data va fi stabilita intre saptamanile 37 si 40, iar daca travaliul se declaseaza inainte de data stabilita, operatia se va face cand este nevoie. Pregatirea pentru cezariana, operatia in sine si refacrea nu sunt diferite la o sarcina multipla.

3-4% dintre sarcinile gemelare se termina printr-o nastere combinata, vaginala plus cezariana. De obicei se apeleaza la aceasta varianta daca al doilea fat are probleme, de exemplu daca apare un prolaps de cordon ombilical, daca se schimba pozitia fatului asa incat nu este posibila nasterea vaginala, daca placenta se desprinde prematur de uter.

Factorii care influenteaza nasterea

Si varsta sarcinii este unul din factorii care influenteaza nasterea. Peste 50% din gemeni se nasc prematur si din aceasta cauza poate fi nevoie de cezariana pentru ca ei sa primeasca ingrijiri medicale cat mai devreme posibil. Nastrea prematura se poate evita urmand sfaturile medicului in ce priveste hidratarea optima, alimentatia echilibrata, odihna.

Oricum s-ar naste gemenii, mamica lor nu trebuie sa uite ca doi copii inseamna bucurie dubla, dar si griji duble. Oricat de dificila ar fi nasterea, perioada de dupa, primele luni de viata ar putea sa fie dificile pentru o mamica ce trebuie sa ingrijeasca, sa hraneasca si sa adoarma doi bebelusi in loc de unul singur, asa ca ajutorul celor din jur este necesar.

Acest articol face parte din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”