Cordonul ombilical este o structura flexibila, de forma unui tub, care asigura legatura dintre mama si fat pe timpul sarcinii. El transporta sangle oxigenat si plin de nutrienti catre fat, asigurandu-i supravietuirea. Imediat dupa nastere, cordonul este taiat, insa fatul are nevoie de el si in timpul nasterii, pana in momentul cand vede lumina zilei si poate respira singur.

Cea mai des intalnita cauza a prolapsului de cordon este nasterea prematura. Dar exista si altele:

  • Nasterea mai multor copii (gemeni, tripleti)
  • Un volum prea mare de lichid amniotic.
  • Prezentatia pelvina sau umerala.
  • Un cordon ombilical mai lung decat normal.

Prolapsul de cordon ombilical este tratat ca o urgenta obstetricala deoarece reprezinta un pericol major pentru copil. Daca fatul apasa pe cordon, el va intrerupe circulatia sangelui si, odata cu ea, alimentarea cu oxigen a organelor fetale. Daca nu se intervine rapid, fatul poate chiar sa moara.

Prolapsul de cordon este usor de observat de catre medic in timpl examenului pelvin. El va vedea sau va simti cordonul in col sau in vagin. In lipsa unui examen pelvin, daca se masoara pulul fatului, se va observa ca ritmul sau cardiac scade iar medicul isi va da seama ca ceva este in neregula.

Din cauza riscurilor majore pe care le pune, prolaspul de cordon trebuie remediat imediat. Daca descopera un cordon cazut, medicul va indeparta fatul de cordon pentru a minimiza compresia asupra lui. Medicul poate incerca sa grabeasca cat de mult posibil nasterea vaginala.

Dar in unele cazuri, fatul trebuie scos imediat prin cezariana. In timpul pregatirilor pentru operatie medicul sau moasa va incerca sa impinga inapoi in uter acea parte din corpul copilului care a patruns deja in col pentru a-l impiedica sa apese pe cordonul ombilical.

Daca problema este rezolvata imediat, fatul se va naste sanatos sau fara leziuni permanente. Totusi, cu cat se intarzie mai mult, cu atat creste riscul ca el sa-si piarda viata sau sa sufere leziuni cerebrale permanente. Conform OMS rata mortalitatii fetale in caz de prolaps ombilical este de 11-17%.

Acest articol face parte din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”