Sunt educator prenatal certificat Lamaze de ceva timp. Ati crede ca de la participarea primelor gravidute la cursurile mele au aparut schimbari substantiale in ceea ce priveste educatia prenatala din Romania! Poate, intr-un fel, se poate spune ca asa s-a intamplat. Dar din punctual meu de vedere este foarte greu! Doamnele vin, dau telefon, solicita informatii despre cursuri, chiar participa la cursuri  asta este foarte bine.

Odata incepute contractiile pretravaliului, se instaleaza dependenta de ceilalti. 

Viitoarea mamica vrea garantii garantii de la sot, garantii de la educatorul prenatal cu care a lucrat si, mai presus decat orice, garantii de la medical ei curant. Vrea sa stie daca acele contractii nu foarte puternice, „ca de ciclu”, oarecum haotice, dar in acelasi timp constante sunt sau nu contractii de travaliu sau sunt contractii de pre-travaliu.

Vrea sa stie daca faptul ca de 10 ore dilatatia colului ei nu a trecut de 3 cm este sau nu un semn ca travaliul nu decurge bine. Vrea sa stie daca bebelusul ei este in regula. Vrea sa stie daca cei abilitati sa o faca confirma ceea ce a invatat ea la curs. In loc de asta… incertitudinea se mentine! Cei care pot sa ii dea raspunsurile nu se incumeta. E cald, ea e speriata, o doare, e singura (cel mai adesea), si pusa in situatia sa hotarasca!

Eu ca educator prenatal am pregatit-o! Tin legatura cu ea pe tot parcursul travaliului chiar daca nu mi se permite sa o insotesc si sa ii fiu aproape fizic, voi fi cat de aproape se poate moral! Stiu ce e mai bine dar nu pot interveni. Treaba mea este educativa si nu medicala. Am pregatit-o pentru ceea ce poate sa apara normal sau anormal!

Acum insa, nu ii pot impune nimic si nu pot sa ii promit ca totul va fi in regula atunci cand ceilalti ii spun altceva. Unele dintre viitoarele mamici cedeaza in fata presiunilor intra-spitalicesti! Dar altele… raman ferme!

Si atunci … sunt sau nu educatorii prenatali simpli spectatori?

Cateodata sunt intr-adevar simpli spectatori neputinciosi!
Dar, de cele mai multe ori educatia prenatala culege roadele!

Mamicile stiu!

Stiu ce este mai bine pentru ele si pentru bebelusul lor pentru ca au aflat in timpul cursurilor Lamaze. Chiar daca trec prin sentimentul de panica si neajutorare, atunci cand vor regasi vocea prietenoasa a educatorului prenatal cu care au lucrat care sa le sugereze, sa le sustina si sa le incurajeze atunci cand au nevoie, si care sa le confirme o data in plus ca sunt puternice si ca stiu deja ce au de facut, ele se vor simti pregatite si vor stii ce sa intrebe!

Vor avea curajul sa isi infrunte temerile in dorinta de a afla maximum de informatii inainte de a lua vreo hotarare. Pentru ca ele au incredere in corpul lor; pentru ca ele stiu ca nimeni nu le poate impune nimic; pentru ca ele inteleg chiar si limbajul medical folosit in jurul lor; pentru ca ele sunt activ implicate in aducerea si prezentarea in lume a bebelusului lor.

Ele stiu ca bebelusul este parte din corpul lor si ca sunt perfect sanatoase. Stiu ca nasterea inseamna crearea miraculoasa a unei noi vieti, care ramane totusi parte integranta din ele inca mult timp dupa nastere.

De unde stiu toate astea? Pentru ca sunt invatate la cursurile de Educatie Prenatala. Au facut aceste cursuri tocmai pentru a putea scoate la iveala forta fantastica care sta ascunsa in orice femeie. Miracolul creatiei se afla in fiecare dintre noi, doamnelor! Noi stim cum sa nastem! Nu trebuie sa ne spuna nimeni! Programele de Educatie Prenatala, cum este Lamaze, nu vrea decat sa va ajute sa redescoperiti tot ceea ce stiti deja! Sa aduceti la suprafata fiintei voastre acele elemente care va fac sa fiti puternice, capabile de orice.

Medicii „stiu cel mai bine!” Dar si voi stiti! Pentru ca v-ati pregatit pentru acest moment 9 luni! A va lasa ingrijite de catre medici nu inseamna sa puneti intreaga greutate si responsabilitate orbeste pe umerii lor! Participati activ! Implicati-va! Fiti aceleasi partenere voluntare ca si in restul vietii voastre. Bucurati-va si pretuiti fiecare moment al sarcinii si al transformarii dumneavoastra in parinte. Atunci cand copilul vine pe lume se nasc, de fapt, doua fiinte noi: mama si copilul ei.