Pe langa toate grijile legate de sanatatea ei si a copilului, de schimbarea din viata lor, unele femei insarcinate trebuie sa se gandeasca si la viitorul relatiei de cuplu. O relatie ar trebui sa devina mai puternica si mai frumoasa in momentul cand apare un copil, dar nu intotdeauna lucrurile stau asa, chiar daca ambii parteneri si-au dorit acel copil. Iar principala grija a unei femei insarcinate, in ce priveste relatia de cuplu, este fidelitatea barbatului.

Poate un barbat sa fie fidel unei femei atat de schimbate fizic si psihic? Pentru ca, trebuie sa recunoastem, schimbarea e mare. Nu mai esti femeia cu silueta perfecta. Putine reusesc sa nu acumuleze kilograme dupa kilograme. Daca inainte de sarcina erai puternica, stapana pe tine si foarte calma, dintr-o data poti sa devii slaba, plangacioasa, nervoasa. Daca inainte de sarcina erai vesela si pusa pe sotii, in primele luni poti sa devii o “bolnava” care nu are niciodata chef de nimic si de nimeni.

Sigur ca nu te transformi atat de tare pentru ca iti doresti, ci pentru ca hormonii tai fac din tine ce vor. Sigur ca, in aceste conditii, viitorul tata ar trebui sa fie alaturi de tine. Dar poate el sa faca asta? Pana la urma, atunci cand s-a indragostit de tine erai cu totul alta persoana. Poate un barbat sa ramana fidel pe timpul celor noua luni atat de dificile?

In majoritatea cazurilor, raspunsul este DA. Dar, din pacate, exista si cazuri nefericite.

Nu vorbim aici de barbatii care au inselat si iaintea sarcinii. Acestia vor continua probabil sa insele. Vorbim despre cei care nu aveau aceste obiceiuri.

Primul impuls este sa te gandesti la dorinta sexuala a barbatului care este, de obicei, mai mare de cea a femeii, la nevoia lui de a avea alaturi o femeie sexy, “apetisanta”. Sexul pe timpul sarcinii nu este interzis daca nu exista complicatii. Si, desi majoritatea femeilor gravide incep sa se vada neatragatoare imediat ce burtica incepe sa fie vizibila, barbatii chiar sunt atrasi de corpul sotiei gravide. Pana la urma sarcina este simbolul cel mai important al femeinitatii, al fertilitatii si sexualitatii. Iar sarcina sotiei este dovada ca barbatul este potent, fertil, o dovada a masculinitatii. In asemenea conditii, barbatul este, de obicei, atras de sotia gavida.

Mai rar se intampa ca barbatul sa gaseasca corpul viitoarei mame respingator sau urat. Dar de aici pana la o relatie extraconjugala, e drum lung.

Contrar parerilor feministe, barbatii nu sunt niste obsedati sexual. De obicei motivul fidelitatii sau infidelitatii barbatului trebuie cautat la nivel psihgologic. Chiar si cle mai mai mare infidel poate sa devina, dintr-o data, partenrul perfect, numai din auza sarcinii. Deja cuplul nu mai este cuplu, ci devine familie. Odata cu bebelusul vin noi responsabilitati, iar barbatul simte ca trebuie sa se schimbe, sa devina mai responsabil, pentru ca acum are o datorie nu numai fata de sotia lui, ci si fata de copil. Ranind-o pe ea il raneste si p el. Si daca nu se simte vinovat cand isi inseala sotia, nu poate sa-i faca acelasi lucru si copilului sau.

Din contra, un barbat care nu a inselat niciodata poate sa o faca acum, chiar cand sotia are cea mai mare nevoie de el si de fidelitatea lui. De ce o face? Nu neaparat din nevoi sexuale, ci din motive psihologice. Chiar daca si-a dorit acel copil, sarcina este o mare schimbare, un soc. Una e sa-ti doresti ceva ce stii ca e indepartat si deocamdata absent, alta e ca acel ceva sa se intample. Pusi in fata faptului implinit, unii barbati nu pot face fata resonsabilitatilor. Sarcina ii leaga de sotie mai mult decat casatoria. Simt ca acum nu mai exista ale de intoarcere. Si de aici incep problemele. Din nevoia de a-si arata lui insusi ca totusi este indeendent, ca totusi mai poate inca sa face ceea ce isi doreste, barbatul recurge la relatia extraconjugala care ii arata ca inca mai poate sa cucereasca o femeie, ca inca nu este legat de familie.

Pe de alta parte, transformarea partenerei, din amanta in mama, poate fi un soc pentru orice barbat. In curand sanii ei vor apartine bebelusului si vor fi sursa lui de hrana. Deodata sanii femeii inceteaza sa mai fie obiect al dorintei sexuale si devin simbol al maternitatii. Barbatul nu se mai poate simtii atras de sani sau de alte parti ale corpului partenerei, pentru ca acela este corpul unei mame, un corp pur, care devine un simbol al vietii nu al sexualitatii. Este un alt motiv pentru care barbatii inseala o femeie insarcinata: ea devina mama, o fiinta pura care trebuie sa fie obiect al adoratiei si nu al dorintei sexuale.

Desi rare, aceste tipuri de reactii masculine exista si nu trebuie ignorate. Ca in orie situatie, comunicarea este baza unei relatii si motorul care o face sa mearga in continuare. Barbatul poate trece mai usor peste ceea ce simte, discutand cu partenera, iar ea il poate face sa inteleaga ceea e simte ea.