Parintii transmit copiilor mesaje in circumstante foarte variate. Uneori aceste mesaje provin dintr-o parte a parintelui care este nefericita, anxioasa, dezamagita, frustrata. Desi aceste mesaje pot parea irationale, ele sunt perfect plauzibile pentru acea parte a parintelui care le transmite si pot fi contracarate. Aceste tipuri de mesaje poarta numele de injonctiuni.

Care sunt injonctiunile?
Lista injonctiunilor este nelimitata insa exista o serie extrem de frecventa, printre care:

  • Nu
  • Nu fi
  • Nu fi apropiat
  • Nu fi important
  • Nu fi copil
  • Nu creste, nu te maturiza
  • Nu avea succes
  • Nu fi tu
  • Nu fi sanatos
  • Nu apartine

Nu
Aceasta injonctiune este data de parintii care se tem. Datorita fricii ei nu le permit copiilor sa faca lucruri normale, obisnuite: "nu alerga", "nu te catara", "nu urca scarile".
Uneori, acesti copiii care primesc acest mesaj nu au fost doriti si au activate in parinti dorinta ca acesti copii sa nu existe. Apoi, pe fondul vinovatiei generate de aceste dorinte si al panicii, comportamentul parintilor devine supraprotector.

Alteori, acest comportament apare pe fondul unei pierderi anterioare prin boala sau accident, iar parintele care nu si-a dus la capat doliul dupa acea pierdere va incerca sa previna repetarea situatiei limitand comportamentul explorator si initiativele copilului in orice directie. Acesti copii vor creste cu ideea ca nimic din ce fac nu e bine si nu vor avea incredere in propria capacitate de decizie.

Nu fi
Aceste este printre cele mai letale mesaje. El poate fi transmis direct, exprimand fata de copil dorinta de a nu fi fost nascut sau indirect, accentuand la nesfarsit sacrificiile facute de parinti. Exista mai multe cai de inducere a acestui mesaj, chiar si fara cuvinte, nonverbal, prin absenta contactului fizic, a mangaierii, prin neparticipare si neimpartasire emotionala, prin abuz fizic.

Acest mesaj este foarte des implicit cand mama moare la nastere sau cand nasterea a fost dificila. Orice afirmatie care are contine ideea ca fara copil viata parintilor ar fi fost mai buna, contine injonctiunea Nu fi.

Nu fi apropiat
Daca un parinte descurajeaza initiativele de apropiere ale copilului, copilul va percepe mesajul Nu fi apropiat. Absenta sau deficitul de contact fizic, incurajari, laude, aprecieri pot conduce la o astfel de interpretare din partea copilului. Pierderea unei persoane cu care copilul avea o relatie apropiata il poate conduce pe copil sa traga concluzia ca nu merita sa te apropii, sa fii apropiat pentru ca la un moment dat oamenii mor si atunci vei suferi si decide sa nu mai fie niciodata apropiat de nimeni.

Nu fi important
Daca unui copil nu i se permite sa vorbeasca si este desconsiderat el poate sa resimta mesajul Nu fi important. Acest mesaj poate fi foarte usor transmis si in mediul scolar unde criteriile de evaluare pot include multe desconsiderari si prejudecati.

Nu fi copil
Acest mesaj este dat de parintii care solicita din partea copiilor indeplinirea unor sarcini corespunzatoare unei varste superioare sau inadecvate pentru acel statut, cum ar fi acela de a avea grija de frati mai mici. El este transmis si in cazul in care parintele urgenteaza dobandirea achizitiilor specifice diferitelor niveluri de dezvoltare ale copilului sau cand i se spune ca doar copiii plang si copilul este recompensat pentru comportamente de adult.

Nu creste
Aceste mesaj este frecvent transmis de mame ultimului copil nascut. El este dat si de tati fetelor aflate la varsta pubertatii cand propriile lor trairi sexuale ii pot speria. Atunci ei pot pune limite excesiv de severe care nu se regasesc la alte fetite de acea varsta, care sa controleze: aspectul fizic, vestimentatia, interactiunea cu persoane de sex opus. Sau ei pot deveni distanti in aceasta perioada din viata fiicelor lor asa incat ele pot trage concluzia ca daca vor creste tata nu le va mai iubi.

Nu avea succes
Acest mesaj este transmis de parintii care nu accepta sa piarda nici un fel de joc in fata copiilor si se retrag in acel moment. Astfel copiii pot intelege ca daca vor castiga nu vor mai fi iubiti. Un parinte perfectionist care critica constant copilul poate comunica ideea ca acel copil nu este in stare sa faca nimic ca lumea si aceasta se poate traduce prin Nu avea succes.

Nu fi tu
Acest mesaj este cel mai des transmis copiilor care apartin sexului opus dorintei parintilor. Consecinta este dezvoltarea unor trasaturi specifice sexului dorit de parinte.

Nu fi sanatos
Daca parintele este foarte disponbil atunci cand copilul este bolnav si indisponibil atunci cand acesta este sanatos atunci acest comportament va trasnsmite profund mesajul de a nu fi sanatos. Daca comportamentele nesanatoase sunt recompensate sau daca imitarea unor comportamente nesanatoase nu este corectata, atunci exista sanse mari pentru a trage aceasta concluzie: Nu fi sanatos.

Nu apartine
Daca parintii se comporta constant ca si cum ar trebui sa se afle in alta locatie decat cea in care sunt, va fi dificil pentru copil sa stie unde apartine.