Sunteti pentru prima oara parinti
Ati supravietuit celor 9 luni de sarcina. Acum esti pregatita sa intorci cu spatele maternitatii si sa incepi viata impreuna cu bebelusul tau. Dar odata ce usile incep sa se inchida in spatele tau, brusc realizezi ca nu ai nici cea mai vaga idee despre ce trebuie sa faci. Daca esti pentru prima oara parinte, lasa temerile deoparte si invata din acest ghid.

Ajutor dupa nastere
Cheia pentru sanatatea nou nascutului este abilitatea de a gasii un sprijin. Cat timp te afli in spital, folosestete de specialisti din jurul tau. Multe spitale si Maternitati si Centre specializate au profesionisti in nutritie, consultanti in lactatie care te pot ajuta sa incepi ingrijirea si alaptarea. In plus, asistentele cu multa experienta te pot invata cum sa il tii, sa il schimbi, sa ai grija de bebe.
Mai mult sotul, rudele, prietenii pot fi de un real sprijin. În plus, rudele si prietenii pot fi o puternica resursã. Daca vor fi mai mult decat nerabdatori sa te ajute, si desi dumneavoastra sã nu fiti de acord, sã nu concediati experienta lor. Dar daca va simtiti capabila sa nu apelati la ajutorul si sprijinul lor, care oricum vor monopoliza din timpul pe care il puteti petrece cu bebelusul sa nu culpabilizati fata de ei prin restrictiile pe care le impuneti.

Tinand in brate un nou nascut
Daca nu ati petrecut timp mai mult in preajma unor nou nascuti, fragilitatea lor va poate intimida. Cateva lucruri de baza.
Fiti atenti sa sprijiniti capul si gatul micutului. Este valabil cand il plimbati, cand il asezati, cand il ridicati sau leganati.

Sa fiti atenti sa nu zdruncinati nou nascutul din nici un motiv, chiar si cand va jucati cu el. Zdruncinare lui poate cauza hemoragie cerebrala si chiar decesul. Daca tebuie sa il treziti, gadilatil incet pe picioare, sau suflati usor pe obraz. Asigurati locul unde sta bebelusul, patut, carut, etc. Limitati plimbarile cu masina sau o alta activitate care poate fi dura sau zdruncinatoare. Nou nascutul nu este pregatit pentru tinut cu capul in jos sau rotitul si aruncatul in aer

Masaj si atingere
Daca tu si partenerul impreuna tineti si atingeti copilul frecvent, curand el va face diferenta intre felul atingerii voastre. Fiecare dintre voi sa nu rateze niciodata oportunitatea de a va atinge „piele pe piele” cu bebelusul.
Bebelusii, in special cei nascuti prematur si cei cu probleme medicale, raspund acestor mesaje. Multe carti si informatii pe support video arata diferite tehnici de masaj si puteti inteba specialistul dumneavoastra care dintre voi este mai indicat sa il practice. Fiti atenti, totusi bebelusii nu sunt asa puternici ca si adultii, deci masati usor , incet si tandru.
In general bebelusii iubesc sunetul vocal, cum ar fi vorbitul, ganguritul, cantatul. In acelasi timp probabil bebelusului vostru ii place sa asculte muzica. Incercati o varietate stiluri pana gasiti ceea ce prefera . Sunt bune metode de a stimula auzul. Daca observati ca devine morocanos sau nemultumit incercati sa ii cantati, sa ii cititi ceva in timp ce il leganati incet.

Unii copii sunt neobisnuit de sensibili la atingere, lumina sau sunet. Acesti copii se pot speria si incepe sa planga foarte usor, dorm mai putin decat va asteptati sau va evita intorcandu-si fata atunci cand le vorbiti sau cand le cantati. Pastrati zgomotul si lumina la un nivel moderat.

Scutece
Orice fel de scutece folositi, veti utiliza 10/zi sau 70/saptamana. Inainte de a schimba scutecul bebelusului asigurati-va ca aveti al indemana tot ce va trebuie ca sa nu riscati sa il lasati nesecurizat si neatent supravegheat. Aveti nevoie de un scutec curat, alifie, apa calda, hainute curate si un obiect sensibil (bumbac) cu care sa il curatati. Schimbati frecvent scutecul bebelusului.

Bebelusul meu face baie
Pentru inceput de 2-3 ori pe saptamana este suficient. Mai frecvent poate usca pielea.

Articolele de care aveti nevoie inainte de ai face baie:

  • Crema, sapun si sampon special
  • O perie moale pentru a stimula capilar
  • Prosoape si paturica
  • O cadita cu apa calduta. Pentru a masura temperatura apei incercati-o cu cotul sau incheietura.
  • Un scutec curat
  • Haine curate
  • Cu acordul 4woman.gov