Copiilor le place sa puna intrebari, dar daca esti insarcinata si ai deja un copil prescolar vei fi uimita sa afli ce vrea de fapt sa stie prescolarul tau.

Cand a ramas inarcinata, Melissa, din SUA, se astepta ca fiul ei, Jake, sa aiba cateva intrebari de pus in legatura cu sarcina ei. De fapt, micutul a vrut doar sa stie de ce mama lui a ales un nume obisnuit pentru viitorul fratior. Fiind fan Star Wars, Jake ar fi vrut un fratior pe care sa-l cheme Anakin Skywalker.

Cand vine vorba de intrebarile unui prescolar in legatura cu sarcina, ai fi surprinsa sa afli ce isi doreste el de fapt sa stie. Nici nu-i pasa de unde vin copii sau de ce mama are burtica asa de mare.

Parerile sunt impartite, in legatura cu momentul cand ar trebui sa-i spui copilului tau despre sarcina. Unii cred ca ar trebui sa astepti pana cand se vede sarcina ai copilul incepe sa puna intrebari. Mamele mai experimentate, dar si doctorii sugereaza sa astepti pana in al doilea trimestru de sarcina, pentru ca cele mai multe avorturi si complicatii apar in primul trimestru.

Sunt si persoane care cred ca ar trbui sa-i copilului imediat ce afli de sarcina, fie pentru ca esti foarte bucuroasa, fie pentru ca iti va fi rau si el va vrea sa stie de ce.

Orice ai decide, trebuie sa-i dai copilului o explicatie in legatura cu greturile sau oboseala. Prescolarii tind sa isi imagineze ei motive pentru care anumite lucruri se intampla, si daca nu clarifici situatia, ei isi imagineaza ce e mai rau.

Mai important decat momentul in care ii spui copilului tau depre o noua sarcina este felul cum ii spui. Dr. Alexandra Iordanescu iti recomanda sa ii spui ca ceva frumos urmeaza sa i se intample. Poti sa ii vorbesti copilului despre prietenii lui care au frati sau surori mai mici. "Prezinta-i totul intr-un mod natural si pozitiv", spune dr. Iordanescu, care sugereaza ca discutia sa aiba loc in timpul unei plimbari in parc, unde veti intalni si alte familii cu mai multi copii.

Prescolarul tau trebuie sa inteleaga ca va fi frate sau sora mai mare si ca va avea anumite responsabilitati fata de cel mai mic.

Probabil copilul tau nici nu se va gandi cum a ramas mamica insarcinata. El se va intreba ce se intampla in continuare cu el. Il va mai iubi mamica? Va mai avea timp pentru el? Pregateste-te sa raspunzi unor astfel de intrebari si asigura-ti copilul ca este iubit si va fi si in continuare.

In mod sigur prescolarul tau va avea cateva intrebari de pus pe parcursul sarcinii si ar fi bines a-i oferi raspunsuri inainte ca el sa intrebe. Pentru ca micutul tau sa inteleaga ca il vei iubi si dupa nastere, este indicat sa petreceti timp cu alte familii care au mai multi copii. Lasa-l sa vada cum interactioneaza alti copii cu fratii lor mai mici si cu parintii, astfel nu se va mai teme ca va fi abandonat odata cu nasterea fratiorului. Ai putea de asemenea sa-i explicit ca si bebelusul il va iubi.

Mamele experimentate isi implica copiii mai mari in activitati legatede sarcina. De exemplu, te poate ajuta sa faci felicitari prin care sa anunti vestea bunicilor. Il poti lua la cateva intalniri cu medicul, astfel incat sa-si vada fratiorul pe monitorul ecografului si il poti tine la current cu dezvoltarea fatului, spunandu-i cat de mare este in fiecare saptamana.

Daca pana la urma prescolarul tau intreaba cum ai ramas insarcinata si pe unde va iesi copilul, da-i explicatii simple, potrivite cu varsta lui. El se gandeste ca sarcina a aparut din cauza a ceva ce ai mancat si ca i se poate intampla oricand si lui.

Tu si partenerul tau decideti ce ii veti spune pana la urma copilului. Sunt mai multe metode destul de commune. Unele familii gasesc o explicatie religioasa – mama si tata s-au rugat la Dumnezeu sa le trimita un al doilea copil; alte familii gasesc explicatii bazate pe fapte – pentru ca mama si tata se iubesc, ei pot sa faca un copil dar numai daca isi doresc asta; iar alte familii intra in detalii biologice. Totul depinde de mediul in care a crescut copilul tau si de ce crezi tu ca este capabil sa inteleaga.

Si daca intreaba pe unde va iesi copilul? De obicei prescolarii nu sunt interesati de asemenea detalii, dar daca al tau pune asemenea intrebari, spune-i doar ca domnul doctor il va ajuta pe fratiorul lui sa vinap lume.

Daca vrei sa-i dai copilului tau explicatii mai detaliate poti sa-i spui ca mamicile au o deschizatura speciala prin care ies copiii.

Poti de asemenea sa-i explici cum se face o cezariana: domnul doctor poate face o taietura pe burtica mamicilor asa incat copilasii sa poata iesi pe acolo. Asigura-l ca pe mama nu o s-o doara pentru ca doctorul ii da niste medicamente.

Prescolarul tau vrea sa stie ca este iubit. La inceput il va speria gandul ca trebuie sa-i impart ape mami si pe tati cu altcineva. Probabil ca deja te gandesti cu groaza la intrebarile delicate care ti se vor pune. Insa prescolarii nu se intreaba de unde vin copiii. Alte intrebari iau nastere in mintea lor. "O sa dorm in camera cu bebelusul? ", "Cand o sa ma pot juca cu el?"