Micul explorator

Copilultau este un explorator. Il fascineaza lucrurile noi pe care lecerceteaza cu multa curiozitate, atinge, pipaie tot ce-i sta in cale,inchide si deschide usile cu amuzament, se simte atras de scarile pecare se avanta sa le urce si sa le coboare, chiar daca inca nu reusestecu usurinta sau fara ajutor. Il preocupa sertarele deschise,dulapurile, obiectele mici, insectele, scamele de pe covor. Intretine-iaceasta curiozitate, permite-i sa exploreze, sa descopere, darsupravegeaza-l cu atentie pentru a evita accidentele.Desi ii place sa fie liber, sa se simta independent, poate sa cearadintr-o data sa fie luat in brate, refunzand sa mai mearga singur pejos.

Dansam?

Copilul tau iubeste muzica si adora dansul? Permite-i sa asculte muzica, invita-l sa danseze pe diferite ritmuri. Multi copii de aceasta varsta adora blues. Foarte bine! Muzica lenta, cu tonalitati joase si ascultata in surdina calmeaza copilul, il relaxeaza, il ajuta sa se linisteasca si sa adoarma cu usurinta. Muzica actioneaza pozitiv asupra dezvoltarii copilului. Memoria muzicala a copilului tau este excelenta, asa ca asteapta-te sa reactioneze daca interpretezi gresit un cantec pe care-l cunoaste.

Ne jucam

Activitatea formativa cea mai frecventa consta in manuirea de obiecte. La 16 luni sunt consolidate deprinderile de manuire de obiecte si astfel, joaca se redefineste. Pasiunea copilului o reprezinta cuburile cu care incearca si reuseste sa ridice turnuri din 2-3 piese. Cumpara-i un set de creioane non-toxice si lasa-l pe micul artist sa mazgaleasca hartia. Acum realizeaza cu placere primele desene, chiar daca inca isi foloseste mainile cu stangacie.

Afara, gropile cu nisip sunt irezistibile deoarece ele reprezinta acel loc magic unde poate atinge si framanta nisipul. Daca locul si vremea iti permit, lasa-l sa umble in picioarele goale prin nisip. Va fi si mai vesel, se va simti liber. Daca refuza, nu insista. Sunt copii carora nu le place senzatia de nisip printre degete.

O tricicleta potrivita varstei poate inlocui caruciorul de acum inainte, in plimbarile voastre prin parc. Colorate, muzicale, cu sau fara parasolar, aceste triciclete ii vor starni interesul. Chiar daca, inca, nu poate sa pedaleze, ii va placea sa fie impins de tine in noua jucarie pe roti. Asigura-te ca-i legi bine curelusele si ca puiul tau sta confortabil in noul sau mijloc de locomotie.

Cuvinte si expresii

La aceasta varsta observi ca limbajul copilului tau se imbogateste rapid. Acesta invata cuvinte si expresii noi, surprinzandu-te. Cu cat il soliciti mai des, cu cat mai mult timp petreci de vorba cu copilul tau, cu atat isi va imbogati vocabularul mai usor. Anumite cuvinte desemneaza inca mai multe lucruri, dar cu timpul va invata sa faca diferentele.

Sfatul specialistului:

“ Varsta la care copilul incepe sa vorbeasca este influentata de:

  • Limbajul din jur: copiii au tendinta sa vorbeasca mai devreme, daca li se vorbeste mult si de timpuriu si sunt incurajati sa vorbeasca. Daca in familie se vorbesc mai multe limbi, dezvoltarea vorbirii va fi mai ineata, dar copilul va vorbi fluent in ambele limbi.
  • Ereditate: copilul ii seamana unuia dintre parinti. Unii copii inteleg devreme ceea ce li se spune (limbaj receptiv precoce), dar vorbesc mai tarziu, pentru ca muschii limbii si ai gurii sunt programati genetic sa se dezvolte mai incet. Copiii timizi au tendinta de a vorbi mai tarziu.
  • Influenta mediului: copiii care merg la cresa vorbesc deseori mai devreme
  • Sexul: in general, fetele vorbesc mai devreme decat baietii, datorita diferentelor innascute si a tendintei parintilor de a vorbi mai mult cu fetele, decat cu baietii. „(dr. Marin Gh. Ciobanu, autorul cartii „Copilul nostru”)

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si copilul tau: 1-3 ani, Puericultura , Scoala Parintilor , Educatie, Agenda Medicala

NU UITA CA PUIUL TAU ESTE UNIC!Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurire legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.

In imagine: Bianca Ioana Blaga

Doresc sa primesc LUNAR articole despre „Dezvoltarea copilului” MEU.