Interviu cu Dr. Boruczkowski, medic specialist in transplantologia celulelor stem

Celulele stem mezenchimale sunt reprezentantul cel mai notoriu al celulelor stem adulte, totodata fiind si cele mai studiate din punctul de vedere al aplicatiilor clinice, dar asteaptandu-se si cele mai probabile rezultate terapeutice.
Prezenta MSC (mezenchimal stem cells) la nivelul maduvei osoase a fost teoretizata extensiv in a doua jumatate a secolului al XX-lea, iar astazi se discuta foarte mult pe baza unei noi desoperiri – celulele mezenchimale din gelatina Wharton recoltata din cordonul ombilical al noului nascut, la nastere.

Dr. Boruczkowski, medic specialist in cadrul gupului din care face parte BIOGENIS, a acordat un interviu despre celulele mezenchimale in faza de finalizare a pregatirilor pentru lansarea noului serviciu BIOGENIS, recoltarea de celule mezenchimale din gelatina Wharton.

1. Dr. Boruczkowski, ne puteti spune cateva cuvinte despre dumeavoastra?
Sunt specializat in transplantologie clinica a celulelor hematopoietice si specialist cu gradul doi in bolile pediatrice. Am lucrat peste 18 ani in cadrul clinicii de Oncologie, Hematologie si Transplantologie Pediatrica din Poznan, Polonia. Din 2006, am inceput sa lucrez cu Banca de Celule Stem din Polonia, parte a Famicord Group ca si Biogneis,  si sunt responsabil de colaborarea dintre PBKM S.A. si partenerii sai (banci de celule stem, spitale, clinici) atat local cat si international.

2. Ce sunt, de fapt, celulele stem?
Celulele stem din organismul nostru sunt celule nespecializate – aceasta inseamna ca au capacitatea de a se multiplica, teoretic, fara limita, se auto reinnoiesc, adica se divid in celule stem, teoretic pe o perioada nelimitata de timp si, de asemenea, pot da nastere celulelor specializate. De la inceputul sec. XXI, celulele stem pentru diferite tratamente (aplicatii clinice), au fost recoltate din maduva osoasa, sangele periferic si din sangele cordonului ombilical. Cultivate in laborator (in vitro), celulele stem sunt un material biologic ideal pentru transplantare sau medicina regenerativa.

3. Referitor la gelatina Wharton si celulele stem mezenchimale. Exista recent astfel de recoltari?
Da, sigur. Celulele recoltate din gelatina Wharton, mai exact din matrixul stromal al cordonului ombilical, sunt multipotente, putandu-se diferentia de exemplu in celule osoase, adipoase, cartilaginoase,  dar doar intr-un singur tip de clasa celulara. Cu alte cuvinte se pot diferentia in celule derivate dintr-un singur strat embrionar. Ceea ce este important, este faptul ca gelatina Wharton poate fi recoltata fara niciun risc pentru mama si nou nascut iar aceasta recoltare nu este sub incidenta nici unei probleme de ordin etic.
Celulele din gelatina Wharton sunt o noua sansa pentru tratamentul multor boli, spre deosebire de celulele stem recoltate din tesut embrionar.

4. De ce sunt atat de importante celulele recoltate din gelatina Wharton? Datorita diferentierii? Ce este aceasta?
Diferentierea este un proces fiziologic prin care celule putin specializate se transforma in celule specializate. Dezvoltarea noastra presupune diferentierea unei singure celule- ovulul fertilizat si bineinteles multiplicarea. Dar ceea ce este si mai interesant pentru oamenii de stiinta este procesul de transdiferentiere care nu are loc, in mod normal, in corpul uman. Aceasta este o procedura de laborator prin care o celula diferentiata poate fi transformata intr-o alta celula diferentiata. Un numar mare de publicatii trateaza  subiectul celulelor dupa transdiferentiere in cazul animalelor si pacientilor umani aflati in studii clinice (aplicatii clinice la copii si adulti).

5. Ce parere aveti despre situatiile deosebite care implica celulele stem – situatiile de geneza a tumorilor?
Formari de teratom au fost intalnite, dar doar in cazul in care celulele stem embrionare de la un soarece au fost transplantate la un alt soarece. Faptul ca problema a aparut in cazul testelor pe animale nu are nicio relevanta dar, teoretic, ridica intrebari in privinta celulelor stem embrionare.  in cazul celulelor stem recoltate din gelatina Wharton, inainte de terapie, trebuie sa tinem cont ca, cel putin pana astazi, aceste celule nu sunt tumorigene, in cea mai mare parte.

6. Exista posibilitatea ca celulele stem din gelatina Wharton folosite in terapie sa fie respinse?
Orice terapie bazata pe celule stem se loveste de problema imunorespingerii dar doar in situatia in care celulele stem nu sunt compatibile (de exemplu cu antigene leucocitare umane=HLA) cu primitorul. Ultimele articole medicale sugereaza in continuare faptul ca imunorespingerea nu va mai fi o problema in viitorul apropiat.

Despre Dr. Dariusz Boruczkowski
Este doctor in medicina, detine gradul doi in medicina pediatrica si este specializat in transplantologia clinica a celulelor stem. in prezent este Foreign Affairs Manager Deputy Medical Director in cadrul grupului Famicord.

Despre Biogenis
Biogenis este banca de celule stem partenera a Bancii de Celule Stem Poloneze inca din 2007. in Septembrie 2010, Biogenis a deschis un laborator de recoltare si stocare celule stem la Bucuresti.
Biogenis finalizeaza in acest moment procedura pentru stocarea de celule mezenchimale extrase din gelatina Wharton a cordonului ombilical al noului nascut, acesta fiind cea mai noua sursa de celule mezenchimale stocabile prin criogenare. Incepand cu luna viitoare, clientii Biogenis vor putea stoca, pe langa celule stem din sangele ombilical, si portiuni de codron ombilical, celule stem din Gelatina Wharton.

BIOGENIS este parte a FamiCord, grup european de banci de celule stem. in cadrul FamiCord exista locatii de stocare proprii, partenere si comerciale in  Spania, Letonia, Romania, Polonia, Germania, Italia, Ungaria,Croatia,  Serbia, Bosnia Herzegovina, Statele Unite.

BIOGENIS este mebru afiliat aaBB (American Association of Blood Banks).

Cristian Lacraru
Director de comunicare
BIOGENIS, banca de celule stem
Bulevardul Dimitrie Pompei nr 10A, cladirea CONECT 1-parter, Bucuresti, sector 2.
e:  cristian.lacraru@biogenis.ro
m: 0722/741971
t/f:   +40213123041
www.biogenis.ro