Un nou program, mai neobisnuit, care prinde din ce in ce mai mult teren, vine in ajutorul copiilor de pe tot mapamondul. Cursurile Itsy Bitsy Yoga, adresate parintilor, copiilor si sugarilor, indeamna la meditatie pentru o sanatate mai buna si o comunicare parinte-copil mai eficienta. Programele de acest fel sunt din cel in ce mai frecventate la Hollywood si au ca scop imbunatatirea stilului de viata atat al copiilor cat si al parintilor. Instructorii acestui curs sunt de parere ca ar trebui acordata multa atentie exercitiilor si miscarii copilasilor, mai ales in cazul celor care sunt nevoiti sa petreaca foarte mult timp in masina sau in casa. La aceste ore, parintii isi petrec timpul cu copiii interactionand cu acestia, pe un fond muzical corespunzator. Cursul presupune si predarea si invatarea a peste 150 de pozitii potrivite nevoilor fizice ale copiilor si sugarilor.
Fondatorul programului Itsy Bitsy Yoga este Helen Garabedian, care are déjà diploma de instructor yoga pentru copii (prima calificare de acest gen pe plan mondial), a declarat:
“Printre beneficiile exercitiilor yoga pentru copii se numara somnul mai linistit, digestia mai buna, imbunatatirea relatiei parinte-copil dar si dezvoltarea neuromusculara a copilului. Este o modalitate de a introduce un nou mod de viata sanatos in universul copiilor mici, iar pentru parinti este foarte constructiv sa cunoasta alte persoane cu aceleasi probleme”.
Garabedian este la ora actuala ea insasi profesor pentru cei care doresc sa devina instructori in viitor. Instructorul si directorul scolii Urban Goddess Yoga, Khefri Riley spune ca “ yoga este extrem de importanta atat pentru copii cat si pentru parinti datorita legaturii care se stabileste intre ei, de la inima de copil la adult, de la respiratia copilului la cea a mamei, de la spiritul unuia la celalalt. Este o stiinta si o tehnologie care ajuta la comunicarea mai eficienta intre mama si copil si integrarea mai eficienta in viata de familie, in viata profesionala, in viata personala. Cu alte cuvinte, acest program ajuta toata familia.
Acelasi instructor spune ca prin acest curs sunt tratate multe afectiuni, de la depresiile post-partum la dificultatea de a vorbi.
Galit Levi, mama, spune: „Copilul meu abia asteapta sa vina la curs. Toata saptamana vorbim despre asta. Stie ca venind aici isi poate face si prieteni si se simte foarte confortabil. Este foarte linistit si chair doarme foarte bine dupa aceea. Este un exercitiu pe care il facem impreuna, ne foloseste amandurora”.
Alti parinti afirma ca vin la aceste cursuri pentru a preintampina problemele cu care se confrunta in general copiii americani (obezitatea) si pentru a-i feri astfel de boli vasculare, boli ale ficatului, astma sau diabet de tip II. Aceasta activitate s-a dezvoltat de-a lungul timpului atat in Statele Unite cat si in multe alte tari.

Un articol scris de mariela, membru NN