Cand micutul tau ajunge la varsta gradinitei vei avea tu insati sentimente contradictorii, de nerabdare amestecata cu ingrijorare. O mama cu experienta ne da cateva sfaturi pentru a usura trecerea catre gradinita.
Primul an de gradinita este o perioada frumoasa pentru intreaga familie. Vei observa cum copilul tau invata lucruri noi, cum devine mai independent si increzator in fortele proprii.
Daca iti trimiti copilul la gradinita pentru prima data te vei intreba ce poti face ca acesti ani sa fie cat mai productivi. Cum va suporta micutul despartirea de parinti? Va reusi sa-si faca prieteni? Va putea sa respecte regulile? Si cel mai important va sti sa ceara voie la toaleta ori de cate ori e nevoie?
Respira adanc si relaxeaza-te mamico! Gradinita va fi o aventura nu doar pentru cel mic ci si pentru tine. Dar daca esti sigura ca ai ales gradinita potrivita n-ai de ce sa-ti faci griji. Lasa-te ghidata de profesionistii de acolo dar si de alti parinti cu copii de gradinita.
Ar fi bine sa cunosti educatoarea inainte primei zile de gradinita. Astfel veti reusi sa puneti bazele unei relatii bune de la inceput. Si copilul tau se va simti mai bine daca va vedea sala de clasa dinainte si isi va cunoaste educatoarea. Copii mici se simt mai bine inlocuri cunoscute si in compania persoanelor cunoscute.
Asigura-te ca educatoarea cunoaste celelalte persoane importante din viata copilului si ca e la current cu eventualele perioade grele prin care a trecut: o mutare, nasterea unui fratior, boala unui bunic. Nu uita sa o intrebi pe educatoare cum o poti contacta.
Nu e corect fata de ea si fata de copil sa discuti probleme importante dimineata sau seara cand aduci copilul la gradinita sau cand il iei. De cate ori ai ceva de vorbit cu educatoarea stabileste o intalnire in care sa discutati fara graba.
Ai incredere in experienta educatoarei.
Multi parinti isi va griji inutil gandindu-se ca educatoarea nu le intelege pe deplin copilul. Fiecare parinte crede ca copilul ei este special si vrea ca si educatoarea sa-l considere la fel de special. Adevarul ca nici un educator, invatator sau profesor nu va simti poentru un copil ceea ce simte parintele lui. E un lucru cat se poate de normal si benefic.