În urma unei cercetari calitative asupra nivelului de cunoastere a drepturilor copilului, efectuate în randul tinerilor parinti si al elevilor, s-a constatat ca acestia din urma cunosc mai multe lucruri despre drepturile lor decat adultii. Una dintre principalele concluzii ale cercetarii a fost ca, în timp ce copiii considera ca parintii sunt primii responsabili de cresterea si dezvoltarea lor, adultii sunt de parere ca principalii responsabili sunt institutiile statului. (!!!!!!!!)

Aceasta diferenta ar putea fi pusa pe seama faptului ca parintii se informeaza cu precadere de la televizor, pe cand copiii afla despre drepturile lor în cadrul orelor de educatie civica de la scoala.

Cercetarea face parte din Campania de educatie “Drepturile copiilor sunt lege!”, desfasurata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) în cadrul Programului Phare 2002 si a urmarit sondarea nivelului de cunoastere a drepturilor copilului, reglementate prin Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Ea s-a realizat pe un esantion reprezentativ de parinti cu varste între 25-35 de ani si elevi cu varste între 9-12 ani din mediul urban si rural.

Fata de parintii lor, copiii cunosc mai multe dintre drepturile lor. Daca dreptul la viata, dreptul la educatie si dreptul la asistenta medicala gratuita sunt considerate ca fiind cele mai importante drepturi ale copilului, atat de catre parinti, cat si de catre copii, acestia din urma au mentionat în plus dreptul la «cetatenie si nume », « dreptul la joaca » si « dreptul la hrana ». Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, copiii participanti la studiu confunda drepturile lor cu îndatoririle fata de parinti (printre primele drepturi mentionate de ei au fost “dreptul de a învata bine” sau “dreptul de a asculta de parinti”).

Chiar daca cei mai multi dintre adulti cunosc dreptul copilului de a nu fi maltratat, batut, agresat fizic sau verbal, toti sunt de parere ca “palma parinteasca” sau ridicarea tonului fac parte din educatie. Întrebati despre felul în care trebuie actionat în situatiile în care sunt încalcate drepturile copilului, adultii stiu ca trebuie “anuntate autoritatile”, însa de cele mai multe ori acestia evita sa se implice (“nu e treaba mea”).

Rezultatele cercetarii vor fi folosite pentru a formula mesajele cele mai potrivite prin care drepturile copiilor pot fi facute cunoscute publicului prin intermediul Campaniei « Drepturile copilului sunt lege ».

Cercetarea a fost realizata în perioada mai-iunie 2005 de catre firma de cercetare ISRA Centre Market Research