Oamenii cu o educatie mai buna sau de formatie intelectuala au tendinta de a-si conserva mai bine functiile creierului in cursul vietii. Acest lucru poate fi asociat cu o mai puternica activitate a lobului frontal conform cu raportul medical publicat in Neuropsychology.
Cu alte cuvinte se pare ca zona cortexului este solicitata de persoanele mai in varsta ca o "retea alternativa" de sprijin in procesele gandirii.

Educatia inalta sau mai bine spus formatia intelectuala este asociata cu un numar de lucruri, de exemplu, sanatate mai buna, hobbiuri, diferite activitati etc. Dr.Cheryl L.Grady din cadrul Universitatii din Toronto, Ontario, declara Agentiei Reuters: Toti acesti factori probabil influenteaza functiile congnitive si activitatea cerebrala.

Dr. Grady si colaboratorii lui folosesc un numar de 14 tineri adulti cu varste intre 18-30 de ani si 19 persoane in varsta, peste 65 de ani pentru a studia efectele varstei in relatia dinte educatie si activitatea creierului.
La persoanele in varsta, nivelul ridicat al educatiei a fost asociat cu activitatea lobului frontal al creierului, in timp ce o educatie mai scazuta a fost asociata cu activitatea din alte zone.

"Principala descoperire a acestui experiment si contributia noua pe care o aduce este ca regiunile creierului asociate cu educatia si totalitatea abilitatilor memoriei difera cu varsta", declara autorul.
"Rezultatele furnizeaza alte dovezi in privinta deteriorarii in timp in regiunea controlata cognitiv si care sugereaza felul in care zonele cerebrale sunt angajate de persoanele in varsta cu educatie inalta, si care reflecta un tip de "rezerva cognitiva" sau retea alternativa utilizata ca ajutor in procesul gandirii", semnaleaza cercetatorii.

Procesul imbatranirii este variabil si nu este asociat cu declinul functiilor cognitive in general, concluzioneaza Dr.Grady. "Persoanele varstnice mai educate, in special cele de formatie intelectuala, sunt poate cei cu "succes in imbatranire" si acest lucru pare sa fie cauzat modul in care isi folosesc lobul frontal."

Sursa: 4Woman / Reuters Health.