Bucataria este una dintre incaperile casei cu cel mai ridicat potential de declansare a unor mici drame casnice si de producere a unor accidente absolut neplacute. De aceea, atunci cand in viata dumneavoastra apare si un bebelus, bucataria se poate transforma intr-un teritoriu interzis pentru cel mic.

Totusi, luandu-va cateva precautii esentiale, puteti transforma acest spatiu intr-unul mai sigur.

1. Atunci cand gatiti, nu tineti niciodata copilasul in brate si nici in preajma aragazului. Supa care fierbe l-ar putea stropi cu picaturi fierbinti, bebe ar putea trage un ibric de pe foc sau ar putea intinde mana catre plita incinsa.
2. Tineti cratitele, oalele si ibricele pe ochiurile din spate ale arangazului, cu cozile indreptate catre interiorul spatiului de gatit, si nu catre exterior.
3. Utilizati sisteme de blocare a butoanelor de aragaz pentru ca bebe sa nu le poata porni accidental.
4. Daca aveti posibilitatea, plasati aragazul la o distanta mai mare de pamant. De asemenea, puteti achizitiona din comert un dispozitiv metalic pentru ridicarea aragazului, in asa fel incat bebe sa nu mai poata ajunge la butoane si la plita.
5. Cumparati un aragaz care are optiunea „usa rece”, ceea ce inseamna ca, in timpul gatirii, suprafetele exterioare raman reci  eliminand riscul de arderi.
6. Cuptorul cu microunde este foarte practic pentru a incalzi rapid mancarea, dar acesta nu incalzeste intr-o maniera omogena continutul, astfel incat unele parti pot fi fierbinti, iar altele reci. Verificati mancarea pentru a evita arsurile sau asteptati un minut inainte de a o consuma.
7. Ascundeti chibriturile si aprinzatoarele electrice. Nu le lasati la indemana copilului.
8. Nu asezati pe marginea mesei farfuria cu supa fierbinte, cafeaua abia preparata sau cratita abia scoasa din cuptor.
9. Instalati un sistem de blocare la sertare si la usile de dulap accesibile celui mic.
10. Nu pastrati scurgatorul de vase (in care se afla vesela, cutite si alte instrumente de gatit) pe chiuveta sau pe masa.
11. Nu folositi fata de masa. Exista riscul ca bebe sa traga de ea si sa rastoarne pe el tot ce se afla pe suprafata mesei.
12. Dupa folosire, strangeti si asezati la loc sigur, in camara sau dulap, aparetele electrocasnice precum mixerul, robotul de bucatarie, sandwich maker-ul, prajitorul de paine etc.
13. Atentie la scaunele inalte, care se afla, adesea, la originea caderilor cu consecinte grave. Atunci cand bebe este mic, preferati folosirea scaunului sau de masa.
14. Tineti intr-un loc inaccesibil toate produsele de curatare, detergentii, substantele toxice etc. 
15. Folositi sistemele de blocare pentru ferestrele bucatariei.
16. Nu pastrati cosul de gunoi in masca de chiuveta, unde bebe poate ajunge foarte usor. Macar pana creste cel mic, preferati un spatiu mai putin accesibil.