Caldurile mari din timpul verii ne coplesesc pe toti, adulti sau copii. Asa ca, plecati in concediu, la mare, la munte, sursele de apa sint o binefacere. Vara este bucuria copiilor pentru ca se pot balaci in voie in piscina, in mare, in riuri, la stranduri fara sa se mai gindeasca la faptul ca parintii le vor spune sa aiba grija sa nu dea apa pe jos in baie sau sa nu foloseasca prea multa apa pentru ca au apometre. Dar exista si unii copii carora le este frica de apa.

De ce le este teama copiilor de apa

Primele noastre luni de existenta, ca embrion, s-au petrecut in apa, in lichidul amniotic, in pintecele mamei. Totusi, pe unii copii apa ii inspaiminta. Un exemplu este acela al unei fetite in virsta de 2 ani si jumatate, care se temea de apa, fie ca era marea, piscina sau chiar apa din cada, in asa fel incit nu vroia ca vreo picatura de apa sa-i atinga fata.

Cei mici nu cred ca apa inseamna placere

Este adevarat ca apa, de cele mai multe ori, este sinonima cu placerea. Cufundarea sugarilor in apa provoaca pielii acestora senzatii agreabile, pe care ei si le manifesta prin zimbete si gingureli. Totusi, nu toti sugarii par sa impartaseasca aceasta bucurie si unii isi manifesta reactia prin plinsete chiar de la introducerea unui degetel si pina la cufundarea intregului corp. Anumiti psihologi leaga frica precoce de apa cu un traumatism particular in momentul nasterii: ruperea apei poate fi asociata cu o senzatie foarte stresanta si nelinistitoare pentru bebelus, care si-a fixat senzatia in memorie.

Copiii trebuie invatati sa iubeasca apa

Citeodata, anumiti parinti sint uimiti de copiii lor, bebelusi-inotatori chiar de la virsta de 4 luni sau care se comporta ca pestele in apa la mare de la virsta de 2 ani, si care vara urmatoare stau pe marginea piscinei sau pe malul apei fara sa mai fie tentati de apa. De fapt, familiarizarea cu apa este tot o invatare, la fel ca si mersul. Copiii trec adesea prin perioade de mari progrese sau prin momente de regresie. Este adevarat si faptul ca obisnuirea copilului cu apa, actiune care are loc in propria baie, poate sa-l determine pe copil, cind se mareste, sa-i fie frica de imensitatea marii si sa-l inspaiminte.

De ce anumitor copii le e frica de apa

Teoretic, copilul nu resimte frica de apa pina la 4 luni. Dupa aceasta virsta, fiecare bebelus are multe motive pentru a-i fi frica de apa, fiecare copil avind deja propria istorie si propriul motiv de a-i fi teama.

O amintire neplacuta

Poate fi vorba despre o experienta neplacuta cu apa. Fara sa stie, copilul a pastrat-o in memoria sa si de fiecare data cind se iveste ocazia de a intra in apa, aceasta amintire se declanseaza si ii provoaca teama. De exemplu, se poate ca, atunci cind era mai mic, sa fi facut baie cu apa prea calda, sau sa fi baut un ceai fierbinte, sau poate ca si cufundarea lui in apa sa-i fi provocat o otita dureroasa.

O amintire neplacuta la scoala

Se poate ca la scoala copilul sa fi fost impins in apa de un alt copil contrar dorintei sale sau sa fi fost tinut cu forta in apa, sau sa fi fost fortat sa sara de pe trambulina. Aceste motive pot fi suficiente pentru a-i provoca teama de apa.

Apa, asimilata cu un cosmar

In anumite perioade ale cresterii sale, mai ales dupa virsta de 2 ani, copilului ii poate fi frica de apa, mai ales daca el crede ca ea are puterea de a-l inghiti. Este deci victima imaginatiei sale bogate si a dificultatii sale de a diferentia realitatea de imaginar. Un baietel era ingrozit de fiecare data cind trebuia sa faca baie pentru ca avea impresia ca sifonul de la baie il va inghiti.

Indispozitie psihologica

Citeodata, fara ca totusi copilul sa aiba vreo teama, spaima brusca de apa sa fie expresia unei indispozitii interioare care sa nu aiba vreo legatura particulara cu apa. Cauzele trebuie cautate in mediul in care traieste: ele pot fi legate de nasterea unei fratior/a unei surioare, divortul parintilor, mutarea dintr-o locuinta intr-alta sau pot fi legate de faptul ca a invatat prea repede sa faca alta actiune, de exemplu, sa mearga.

Frica de apa a unuia dintre parinti

Ca unuia dintre parinti sa-i frica de apa este o situatie foarte frecventa, caci numerosi adulti (unu din patru, conform statisticilor) se tem, de asemenea, de apa. Este deci posibil ca, chiar fara sa-si fi manifestat aceasta frica, parintele sa-i fi transmis copilului frica de apa.

O adevarata fobie sau hidrofobie

Anumitor copii le este frica de apa la fel cum altora le este teama de paianjeni sau de serpi fara sa-i fi vazut vreodata. Este vorba despre o adevarata fobie, adica o frica inexplicabila fara ca ea sa aiba legatura cu o amintire neplacuta cu apa.

Preluat din Baby zone