Prima baita este un moment important in viata bebeluslui si un moment delicat pentru parintii tineri. Uneori e greu sa imbaiezi si un copil de trei ani, daramite un nou-nascut. Ai nevoie de multa grija, atentie, putin ajutor si multe informatii corecte. Sa incepem cu inceputul.

Prima baita a nou-nascutului ar trebui sa aiba loc dupa ce se vindeca complet buricul. Pana atunci ajunge sa-i curati cu o carpa zonele delicate: gurita, fata, funduletul, gatul. Bebelusii nu transpira ca noi si nici nu prea au unde se murdari, asadar nu e graba. Prima baita poate sa mai intarzie daca buricul nu este vindecat.

Baita trebuie sa aiba loc intr-o camera indeajuns de calda si fara curenti de aer pentru a evita racelile. La 25-26 de grade, copilul ar trebui sa se simta confortabil. Din motive de igiena si siguranta, copilul ar trebui sa aiba propria lui cadita, potrivita cu marimea lui. Aceasta trebuie asezata pe o suprafata indeajuns de inalta incat sa stai confortabil si sa nu ai dureri de spate. Aceasta suprafata nu trebuie sa fie alunecoasa pentru ca fundul caditei se va uda si ar putea aluneca.

Atentie la temperatura apei din cadita. Daca e prea rece, copilul ar putea raci. Daca e prea fierbinte, pielea lui sensibila s-ar arde. Temperatura ideala este de 33-34 de grade si nu trebuie sa sara de 35 de grade pentru a preveni arsurile. Daca nu ai un termometru special pentru apa, pune in cadita incheietura mainii. Apa ar trebui sa fie calaie.

Inainte de a trece la baita, ai grija sa strangi in jurul tau tot ce iti trebuie. Dupa ce incepi, de cate ori ai avea nevoie de ceva ar trebui sa iei bebelusul cu tine in alta camera. In mare, vei avea nevoie de  prosoape, un burete sau o carpa curata, sapun sau lotiune pentru bebelusi, sampon, hainute curate, scutec nou si, eventual, o camera foto daca vrei sa imortalizezi prima baita.
Dezbraca bebelusul si fa-i cunostinta cu apa. In mod normal, ar trebui sa-i placa, doar a stat noua luni in lichid amniotic. Daca nu ii place, probabil ca va plange. Nu trebuie sa-ti faci griji. Nu faci nimic gresit. Pur si simplu este ceva nou pentru el, este speriat si nu-i place sa fie gol.

Pe tot parcursul baitei nu uita sa-i sustii capsorul. E adevarat ca iti trebuie putina indemanare ca sa speli cu bebe atat de fragil, insa mamicile invata repede, nu-i asa? Incearca sa-i tii funduletul in mana stanga, prinzandu-l cu degetele de coapsa, si sprijina-i spatele si capsorul pe antebratul tau. S-ar putea sa fie mai greu la inceput, dar te vei obisnui repede. Daca nu ti s-a aratat in maternitate cum se face ar fi bine sa ceri ajutorul cuiva mai experimentat. Cu mana dreapta uda copilul cu apa, spala-l cu sapun si apoi clateste-l bine.

Nu uita sa speli si capsorul. Ar fi bine sa-l lasi la urma ca sa nu stea cel mic cu parul ud pana ii speli corpul. Foloseste un sampon special pentru bebelusi si ai grija la ochisori. Clateste bine si capsorul.

Deja ai terminat si momentul delicat a fost depasit. Urmatoarea baita va fi mai usoara si mai placuta!
Daca observi ca bebelui ii place apa, il poti lasa sa se mai joace. Uda-l usor pe burtica, mangaie-l si canta-i, lasa-l sa dea din picioruse si sa se bucure de apa calda care ii atinge pielea. Probabil ca va face stropi destui, insa pentru bucuria lui merita sa strangi putina apa din camera.

Daca pare deranjat de umiditate si plange rezuma-te la a-i curata pielea si scote-l imediat din cadita. Inveleste-l intr-un prosop moale si sterge-l prin tamponare. Pune-i scutecul si imbraca-l.

Poti sa folosesti si un ulei sau o lotiune hidratanta pentru bebelusi. Pui putin din produs in palma, il incalzesti cu mainile tale, apoi ungi pielea copilului. Atat produsele hidratante cat si sapunul si samponul trebuie sa fie speciale pentru bebelusi. Cele mai potrivite produse sunt cele bio, care contin conservanti putini sau deloc si nu irita pielea.

In timpul baitei, nu uita regulile de siguranta:

  • Niciodata nu lasa copilul singur in cadita, nici macar pentru cateva secunde. Daca trebuie sa pleci putin, infasoara-l intr-un prosop si ia-l cu tine.
  • Verifica temperatura apei. Nu te baza pe termometru daca nu ai incercat apa cu mana ta.
  • Nu folosi decat produse speciale pentru bebelusi.
  • Ai grija sa fie suficient de cald in camera si sa nu fie curent.