Cand un patogen slabit sau mort este introdus in organism, intra in actiune sistemul imunitar care creeaza anticorpi, chiar daca boala prorpiu-zisa nu se declanseaza. In momentul cand va intalni respectivul agent patogen viu si capabil sa duca la imbolnavire, sistemul imunitar va detine „armele” necesare pentru a-l invinge inainte sa se declanseze infectia. 

Fiecare tara are propriul calendar national de vaccinari, prin care se emit recomandari cu privirile la vaccinurile ce trebuie administrate fiecarei persoane si varsta de administrare.

In Romania, calendarul national de vaccinari obligatorii, adoptat de Ministerul Sanatatii, cuprindele urmatoarele vaccinuri:

Hep B – Vaccinul antihepatic B
BCG – Bacilul Calmette Guerin, impotriva tuberculozei pulmonare
DTP –  Vaccinul diftero-tetano-pertussis impotriva difteriei, tetanosului, si tusei convulsive.
VPO – Vaccinul polio oral, impotriva poliomielitei.
ROR – Vaccinul rujola-oreion-rubeola
DT – Vaccinul diftero-tetanic
Rub – Rubeola

Calendarul de vaccinare este urmatorul:

0-24 de ore: Hep b
4-7 zile: BCG
2 luni: DTP, Hep B, VPO
4 luni: DTP, VPO
6 luni: DTP, Hep B, VPO
12 luni: DTP, VPO
12-15 luni: ROR
30-35 luni: DTP
7 ani: DT, ROR
9 ani: VPO
14 ani: DT, Rub
18 ani: Hep B

Vaccinurile se fac de catre medicul de familie, la sugari si prescolari si de catre medicul scolii la copii scolari. Parintele trebuie sa noteze data la care s-a facut fiecare vaccin si numele sau exact, in carnetul de vaccinari primit la iesirea din materniate.

Inainte de injectare medicul trebuie anuntat daca cel mic a avut vreo boala sau vreun simptom anormal, daca este sub tratament cu orice medicament, daca are alergii alimentare sau la medicamente. Toate acestea pot reprezenta contraindicatii ale vaccinului. De asemenea, trebuie anuntat medicul de familie daca bebelusul este nascut prematur sau a facut deja boala impotriva caruia trebuie vaccinat.