Scutecul, scutecele si late scutece

Sugarul are un puternic simt al curateniei si de multe ori plange ca sa fie schimbat. Un sugar curat este un sugar fericit.

Procesul de schimbare a scutecului este penrtu multe mame o experienta noua. In special in prima perioada cand mecanismul urinar si activitatea intestinelor nu sunt reglate, schimbarea scutecului se face foarte des, de cel putin 4 – 5 ori pe zi.

O metoda buna de prvenire a accidentelor este alegerea inca din prima zi a unui loc sigur de schimbare a scutecului sugarului, de unde nu exista pericolul sa cada si sa se loveasca. De asemenea, niciodata nu trebuie sa ramana singur pe masa de schimbat sau pe pat, fie numai si pentru putin timp.

Scutecele de panza sunt mai putin practice, deoarece presupun mai mult timp si efort pentru curatarea lor. Scutecul din bumbac este de forma patrata (80/80 cm) sau triunghiulara si se fixeaza pe sugar, petrecand capetele astfel incat sa nu-l deranjeze. Fixarea se poate face si cu ace de siguranta speciale iar scutecul se poate apoi acoperi cu un chilotel de plastic. Scutecul de panza, nu este suficient de bun absorbant. Scutecele de panza murdare trebuie curatate, apoi fierta cu sapun ras.

Corect este sa fie sterilizate separat scutecele cu urina de cele murdarite cu fecale. In continuare, vor fi clatite toate la un loc pentru a elimina sapunul sau detergentul. Trebuie clatite foarte bine. Daca vor fi spalate cu masina de spalat, dupa terminarea programului, caltirea trebuie repetata. In final, scutecele curate vor fi intinse ca sa se usuce la aer si nu pe un corp de incalzire (calorifer). Chiloteii din plastic nu trebuie sterilizati, ci doar spalati cu apa calduta si cu sapun.

Cu cat sugarul creste si devine mai dinamic, cu atat mai grweu devine si procesul de schimbare a scutecelor. Cel mai important este ca pielea fina a sugarului sa fie curatata pentru a evita iritatiile.o mica jucarie ii poate distrage atentia pentru scurt timp. Cu toate acestea, schimbarea scutecului de panza necesita mai mult timp decat poate sta linistit un sugar. De aceea, si din acest motiv, mult mai practic este scutecul de unica folosinta.

Poate cel mai important ajutor, care vine „sa salveze” mama si face aceasta indeletnicire mai usoara, este scutecul de unica folosinta. Avantajele scutecelor de unica folosinta sunt multiple. In primul rand absorb urina mult mai bine si mai rapid iar pielea copilului este mai uscata si astfel mai santoasa. Medicii din toata lumea le recomanda ca fiind un mod de prevenire a „dermatitei de scutec”. De asemenea acestea, ajuta la prevenirea infectiilor urinare si la dezvoltarea armonioasa a incheieturilor soldurilor. Scutecele de unica folosinta sunt simplu de utilizat, se muleaza perfect pe corpul copilului, si se schimba rapid, fara a fi nevoie de spalare si sterilizare.

Alegerea scutecului potrivit, se opate face la recomandarea medicului.

In comert exista scutece de unica folosinta, de diferite tipuri si marimi, care acopera nevoile fiecarei varste. In exterior aceste prezinta un invelis de plastic sau din materiale speciale acre lasa aerul sa treaca, iar in interior au un strat absorbant sau superabsorbant. Se inchid cu o banda autoreglabila sau cu „arici”. Pentru o protectie mai buna impotriva scurgerilor este preferabil ca scutecul sa fie prevazut cu elastic la deschiderile pentru picioruse.

Grija zilnica pentru sugar nu trebuie sa-l lase pasiv pe tata; prezenta acestuia este la fel de importanta ca si a mamei. Sugarul are doi parinti si este nevoie de dragoste, tandrete si preocupare din partea amandorura. Ingrijirea sugarului nu este privilegiul exclusiv al mamei. Contributia tatalui, pe langa faptul ca iantareste si echilibreaza relatia acestuia cu copilul, este necesar pentru a oferi mamei clipe de odihna si o dovada a propriei capacitati de a se descurca in lipsa mamei.