Manichiura – pedichiura

Unghiile lungi sunt o caracteristica a multora dintre nou-nascuti. In primele luni unghiile cresc foarte repede, sunt foarte moi si intoarse si nu ranesc pielea in margini, unde par sa se infinga.

De obicei parintii nu trateaza cu relaxare aceasta tema. Pentru a le facilita situatia, si mai ales daca sugarul este nervos, este de preferat ca taierea unghiilor sa se faca in somn, cu o forfecuta speciala, cu varfurile rotunjite. Unghiile trebuie taiate drept fara a lasa vreo parte ascutita si nu foarte adanc, pentru a nu produce rani.

Hainute frumoase

Astazi, in cele mai multe case conditiile de mediu si temperatura incaperii se poate regla. Astfel, in cea mai mare parte a zilei imbracamintea de baza a sugarului este scutecul si o hainuta usoara.

Lucrurile sugarului trebuie alese avand in vedere criteriul comoditatii si al igienei. Scopul este ca sugarul sa se simta liber si sa nu se incalzeasca pentru ca transpiratia provoaca probleme dermatologice, in special in zonele acoperite de scutec.

Sfaturi utile:

  • Alegeti imbracaminte de buna calitate din bumbac sau de lana pura virgina, moale si comoda, din material rezistent si neinflamabil.
  • Alegeti imbracamintea sugarului asa incat sa va usureze munca cand ii schimbati scutecul, pentru a nu fi necesar sa dezbracati copilul complet. Imbaracmintea corespunzatoare este aceea care se deschide in fata, de sus in jos, costumase de vara sau de iarna, care se deschid cu capse.
  • Alegeti imbaracmintea usor purtabila care se deschide la gat si la umeri. Aveti grija cu hainutele care intra pe cap,ridicati usor si atent capul copilului si treceti-le cu rapiditate. Copilul se nelinisteste daca va ocupati prea mult de capul sau de fata sa.
  • Este bine sa evitati jachetele cu nasturi sau cordoane, hainutele cu dantele, cu cusaturi si accesorii artizanale, deoarece acestea limiteaza miscarea copilului si degetelele lui se pot incurca printre ele.
  • S-ar putea ca palarioara sa nu-i placa atat de mult in lunile de vara, dar ii este necesara. Fiti atenti cu snuruletul acesteia sa nu fie lung, este bine sa fie potrivit exact pe barbie, fara insa a-l deranja.
  • Este suficient sa poarte ciorapi de bumbac sau de lana ori ghetute de carpa, cat este sugar si pana sa faca primii pasi. Cand incepe sa mearga, este nevoie de pantofiori cu talpa solida, pe masura piciorusului si mai ales potrivite pe calcai.

Facem o plimbare?

Este foarte important pentru sugar sa intre in contact cu lumea exterioara, sa schimbe decorul si sa fie supus diferitilor stimuli. De altfel, aerul curat si plimbarea il vitalizeaza, ii deschid pofta de mancare si il ajuta sa-si dezvolte mecanismele naturale de aparare si sa se adapteze schimbarilor climaterice.

O solutie practica pentru deplasarea sugarului in primele trei luni de viata este folosirea marsupiului. Acesta permite o libertate de miscare mai mare, este mai usor de folosit si comod pentru sugar, pe care il multumeste in mod special contactul direct cu mama sau cu tatal, in timp ce miscarea il linisteste.

In lunile de vara, expunerea sugarului la soare, pentru scurt timp si cu capul intotdeauna acoperit, ajuta la formarea vitaminei D. vor trebui evitate orele din zi in care radiatia cu ultra-violete este puternica (intre orele 10-15) si va fi preferat un loc umbros daca este nevoie sa ramana pentru mai multa vreme afara, pentru a putea evita astfel insolatiile, arsurile si structura pielii.