Hainele pe care le alegem, atat pentru adulti cat si pentru copii, este foarte important sa ne avantajeze. Hainele din garderoba trebuie sa capete personalitate pentru a atrage atentia asupra noastra.

Din punct de vedere psihologic hainele reprezinta prima conditie pentru a te simti bine in ziua respectiva. De multe ori stam in fata sifonierului si ne intrebam ce haine sa purtam in ziua care urmeaza. Daca facem alegerea potrivita sau nu ramane de vazut in functie de starea pe care o avem (indispusi sau nu).

Atat hainele cat si culorile acestora conteaza.
Oricat ne-ar deranja metroul care nu mai vine sau secretara care a uitat detalii importante pentru sedinta din ziua respectiva o haina care ne pune in valoare intr-o culoare preferata de noi, ne ajuta sa trecem mai usor prin increderea in fortele proprii pe care ne-o da, peste probleme cotidiene.

Uimitor este faptul ca si pentru copiii nostri se intampla exact acelasi lucru. Nu putine mamici povesteau despre copiii lor cum au lungi discutii in contradictoriu cand vine vorba de haine, copilul prefera anumite hainute iar mama ii recomanda altele.

Este foarte important sa lasam copilul sa aleaga hainele potrivite pentru el din dulapul sau pentru ca nu o face intamplator. Acest lucru pe langa faptul ca il face mult mai responsabil, in ceea ce priveste deciziile si comportamentul pe care il are, il determina sa fie mult mai atent cu hainele sale in timpul jocului sau in timpul mesei (ca sa nu-si murdareasca tricoul preferat).

Este posibil ca afara sa fie racoare iar prichindelul tau sa-si doreasca un tricou sau o rochita mai subtire. Decat sa-l descurajam in alegerea facuta prin a interzice categoric sa poarte hainuta respectiva, mai bine il lasam sa se imbrace cu ea, sa iasa putin un curte sa simta ca ii este frig si sa incepem sa-i povestim despre faptul ca ar putea sa raceasca si�sa-i amintim simptomele pe care le-a avut intr-o raceala anterioara sau sa-i�dam spre�exemplu un prieten de-al sau care a patit la fel. Astfel, va intelege singur de ce este important sa poarte o hainuta mai groasa sau mai subtire dupa caz. Nu trebuie descurajat copilul in actiunile sale.

Prin alegerea hainelor ii cultivam de-asemenea si simtul estetic.
Este foarte bine ca atunci cand vrem sa imbracam copilul sa-i selectam mai multe hainute ca el sa poata alege din ele. In felul acesta el va purta si hainuta corespunzatoare vremii de afara si vom evita si discutiile in contradictoriu. Luam hainutele le asezam pe pat si spunem „Uite hainutele tale, alege din ele si imbraca-te”.

Un alt aspect foarte important este cumparatul hainutelor. Decat sa mergem sa-i cumparam haine copilului, iar el sa ramana acasa cu bona sau bunica, mai bine il invitam pe micut la o plimbare prin magazine. In felul acesta cel mic ne va ghida spre alegerea hainutelor sale si le va purta cu mai multa placere.

Nu trebuie sa uitam de-asemenea nici atasamentul copiilor fata de anumite hainute ale lor. Cunosc cazul unui baietele care isi iubea atat de mult pantofii sai ca venise iarna si el nu dorea sa treaca la ghetute desi� mama ii cumparase cateva perechi in ideea ca le va indragi. Intr-o zi fiind cu cel mic intr-un magazin copilul i-a spus „Mami vreau ghetutele acestea” si asa a renuntat la pantofi.

Acestea sunt aspecte de care trebuie sa tinem cont indiferent de anotimp. Dar cum fiecare anotimp are specificul sau si cere ca in dulapiorul micutului sa existe anumite hainute este foarte important ca in anotimpul cald din sifonierul micutului sa nu lipseasca palariuta pentru a-l proteja de soare, sandalele comode in care sa nu-i transpire piciorul si rochita sau pantalonasii scurti dintr-un in racoros de culoare deschisa

Si cel mai important lucru este ca toate acestea sa fie pe placul micutului.