Este de la sine inteles ca o alimentatie corecta va poate ajuta mult in timpul sarcinii, cat si dupa aceea. In primul rand, puteti lua in calcul suplimentele nutritive care contin acid folic, un element esential pentru o dezvoltare armonioasa a copilului. Multe alimente obisnuite contin acid folic, printre care asparagusul, avocado, bananele, fasolea neagra, broccoli, citricele, galbenusul de ou, fasolea verde, legumele cu frunze, lintele, ficatul, mazarea, spanacul, capsunile, tonul, germenii de grau, iaurtul si cerealele vitaminizate.

Nu uitati, un regim variat va poate ajuta in atingerea scopului propus.

Spina bifida, o problema care poate fi evitata

Acidul folic este un tip de vitamina B (B9) care contribuie mult la o sarcina sanatoasa. Daca viitoarea mama consuma 0,4 mg de acid folic in fiecare zi, incepand cu trei sau patru luni inainte de sarcina, acest lucru il poate proteja pe bebelusul care se dezvolta impotriva a numeroase defecte de nastere ale maduvei si creierului, numite defecte neurale. Defectele neurale sunt afectiunile cele mai importante care pot fi evitate printr-o alimentatie corecta. Acest tip de defecte survine atunci cand exista o deficienta de vitamine in organismul mamei.

Odata ce s-a confirmat sarcina, ar putea sa fie prea tarziu pentru a le putea preveni. Unul dintre aceste defecte, spina bifida, afecteaza aproape 4 000 de copii nascuti in Statele Unite, in fiecare an. Aceasta afectiune apare in primele cateva saptamani de sarcina. Studiile au aratat ca aproximativ 75% din totalul cazurilor pot fi prevenite daca viitoarea mama ia acid folic.

Este nevoie de un consum zilnic

Anumiti cercetatori considera ca nivelul actual de acid folic recomandat pentru a preveni defectele neurale nu este suficient. Unii dintre ei recomanda o doza de 1 mg pe zi, poate chiar mai mult, pentru a indeplini necesarul de acid folic din sange. Vitaminele prenatale contin intre 0,8 si 1 mg de acid folic si, de obicei, aceasta doza este suficienta pentru o femeie cu o sarcina normala.

Consumul de acid folic este recomandat tuturor femeilor insarcinate, deoarece oganismul unei femei gravide elimina de patru sau chiar cinci ori cantitatea normala de acid folic si, din cauza faptului ca acidul folic nu este stocat in organism pentru o perioada lunga de timp, acesta trebuie inlocuit in fiecare zi.