Grasimea corporala este de folos organismului. Ea protejeaza organele interne si izoleaza corpul din punct de vedere termic.

Totusi grasimea in exces duce la obezitate, poate cea mai des intalnita boala a zilelor noastre. Obezii au sanse triple de moarte premature fata de persoanele cu o greutate normala.

O persoana este obeza atunci cand indicele de greutate corporala este mai mare de 30. Atunci cand acesta trece de 40 vorbim de obezitate avansata, ceea  ce implica riscuri serioase in ce priveste sanatatea. Sa vedem care sunt aceste riscuri.

Sarcina cu risc crescut

Un indice de greutate corporala peste 30 reduce mult sansele femeii de a ramane insarcinata, deoarece femeile obeze au nivel crescut al testosteronului, ceea ce impiedica ovulatia normala. In al doilea rand, obezitatea pune multe riscuri mamei obeze si nou nascutului, atat in timpul nasterii si sarcinii cat si dupa. Gravidele obeze au sanse foarte mari de a face hipertensiune indusa de sarcina, iar copii lor se pot naste cu defecte congenitale grave, precum spina bifida. La lauzele obeze exista riscul de infectii ale endometrului si infectii urinare.

Boli cardio vasculare

Indivizii supraponderali sau obezi risca sa sufere infarcturi, sa dezvolte angina pectorala, si sa simta dureri in piept. Tensiunea arteriala crescuta este foarte des intalnita la persoanele obeze. Obezitatea estede asemenea asociata cu un nivel mare al trigliceridelor si al colesterolului “rau” si cu un nivel mic al colesterolului “bun”.

Atacuri cerebrale

Ateroscleroza, sau ingustarea arterelor, poate duce la formarea de cheaguri pe artere. De aici si pana la atacul cerebral mai e un singur pas. Ateroscleroza este accelerata de tensiunea mare, fumat, colesterol mare si lipsa de exercitiu fizic. Toate acestea sunt caracteristice obezilor. De aceea obzitatea este unul din factorii ce pot provoca un atac cerebral.

Diabet de tipul II

O ingrasare de 5-10 kg, dubleaza sansele unei persoane de a face diabet de tipul II. Peste 80% din diabetici sunt supraponderali sau obezi. De aceea, se foloseste tot mai mult termenul “diabezitate”, o combinatie intre diabet si obezitate.

Cancer

Obezitatea este asociata cu riscuri crescute de a dezvolta anumite tipuri de cancer: de endometru, colon, fiere, prostata, rinichi, si san.  Femeila care se ingrasa cu peste 10 kilograme la varsta adulta au sanse mai mari de a face cancer de san la menopauza. 

Steatoza hepatica

Steatoza hepatica, sau “boala ficatului gras”, reprezinta o acumulare de grasimi in ficat. Principala cauza a steatozei non alcoolice este rezistenta la insulina, o boala mtabolica in care celulele devin rezistente la efectul insulinei. Una din cauzele principale ale rezistentei la insulina este obezitatea, in special cea abdominala. Studiile au aratat ca exista o legatura stransa in indicele de greutate corporala si starea ficatului. Cu cat indecele este mai mare cu atat creste riscul de degradare al celulelor hepatice.

Insuficienta venoasa cronica

Desi obezitatea nu este o cauza direta a insuficientei venoase cronice, ea este un important factor de risc. Obezitatea, in special cea grava, duce la tensiune arteriala crescuta, la un mod de viata sedentar si la probleme ale muschilor si oaselor, toate acestea fiind cauze declansatoare ale insuficientei venoase. Pacientii obezi risca sa dezvolte si alte afectiuni vasculare, provocate de circulatia insuficienta a sangelui in extremitatile corpului (de exemplu ischemia membrelor inferioare)

Boli ale fierii

Riscul de a face pietre la fiere este de trei ori mai mare la pacientii obezi. Evident, cu cat indicele de greutate corporala este mai mare cu atat creste riscul de a dezvolta pietre sau nisip la fiere.

Probleme respiratorii

Sindromul de apnee in somn (respiratie intrerupta in timpul somnului) este foarte comun la persoanele cu obezitate grava. De asemenea, obezitatea este asociata si cu astm, bronsite grave, insuficienta respiratorie si sindrom de hipoventilatie.

Tromboza venoasa profunda

Printre factorii care duc la tromboza venoasa se numara problemele vasculare, hipertensiunea, predispozitia la dezvoltarea unor cheaguri de sange. Desi obezitatea era cunoscuta ca fiind un factor declansator al trombozei si al embolismului pulmonar, medicii considera astazi ca nu mai este de ajuns ca pacientul sa fie obez pentru a face tromboza. Insa hipertensiunea si problemele vasculare sunt strans legate de obezitate.

Artrita

Problemele muschilor si oaselor, inclusiv artrita apar des la pacientii obezi. Multe studii au aratat ca artrita, mai ales cea localizata la nivelul genunchilor, este strans legata de obezitate.

Moarte prematura

Conform studiilor internationale, sute de mii de persoane mor, in fiecare an, din cauza obezitatii. Cu cat greutatea este mai mare, cu atat creste si riscul. Chiar si ingrasarea moderata (intre cinci si 10 kg pentru o persoana de inaltime medie), mareste riscul de moarte premature, in special in cazul adultilor intre 30 si 64 de ani.

Obezitatea abdominala

Pacientii cu obezitate abdominala, caracterizata prin grasimea localizata la nivelul abdomenului, au riscuri mai mari de a dezvolta o boala legata de obezitate. Grasimea acumulata in jurul abdomenului este legata in special de bolile cardiovasculare si sindromul de rezistenta la insulina. La femei vorbim de obezitate abdominala atunci cand circumferinta taliei este mai mare de 88 de centimetri, iar la barbati – 102 centimetri. De asemenea, trebuie tinut cont de proportia dintre talie si solduri. Daca aceasta este mai mare de 0.8 la femei si 1.0 la barbate, felulin care grasimea este distribuita poate pune probleme de sanatate.

Efecte psihologice

Una din cele mai rele parti ale obeiztatii este suferinta emotionala. Societatea actuala pune mare pret pe aspectul fizic, iar a fi frumoasa inseamna a fi slaba. Asemena mesaje, tot mai prezente in media, contribuie la suferinta obezilor, facandu-I sa-si piarda increderea in sine si respectful fata de prorpia persoana. De aici si pana la anorexie sau bulimie mai e doar un pas.

Vestea buna este ca slabind chiar si cateva kilograme, obezii isi pot imbunatati starea de sanatate. O reducere cu 10% a greutatii corporale scade riscul de boli cardiovasculare si aatatc cerebral si imbunatateste fertilitatea la femei. Ajunge sa slabesti 5-10 kilograme pentru ca inima sa functioneze mai bine si sa scada nivelul trigliceridelor si al colesterolului rau.  

Articol preluat din www.cura-de-slabire.ro