Iritarea conjunctivei poate avea mai multe cauze: o infectie virala sau bactaeriana, o alergie sau, la nou-nascuti, un canal lacrimal incomplet deschis. Desi este foarte contagioasa, conjunctivita este doar neplacuta, nu afecteaza vederea copilului si nu lasa sechele permanente.

Iti vei da seama cu siguranta daca cel mic are conjunctivita dupa roseata ochiului, data de vasele de sange dilatate ale conujunctivei.

Celelalte simptome sunt :

  • manacarimile la unul din ochi sau la ambii,
  • senzatia ca a intrat ceva in ochi,
  • o secretie care formeaza peste noapte o crusta (copilul are senzatia ca i s-au lipit pleoapele)
  • lacrimi care nu pot fi controlate 

Conjunctivita poate avea diverse cauze, iar pentru un tratament corect trebuie stabilit mai intai de unde vine iritatia. Poate fi vorba de o alergie, caz in care vorbim de o conjunctivita alergica. Ea apare la ambii ochi si este insotita de stranuturi, tuse, secretii nazale. Este posibil chiar sa se umfle conjunctiva, caz in care vei observa mici basicute pe albul ochilor.

Un alt tip de conjunctivita este cea rezultata in urma unei iritatii. Atat obiectele straine patrunse in ochi cat si substantele chimice pot avea acest efect, marit de frecarea si spalarea ochiului. Asadar, atentie la sampoane, sapun, dar si la praf, pentru ca toate pot duce la conjunctivita. Secretia este mai groasa si dispare de la sine intr-o zi sau doua, cu conditia sa fie scos din ochi iritantul.

Cel mai frecvent tip de conjunctivita este insa cea infectioasa, virala sau bacteriana. Poate afecta unul sau ambii ochisori si se transmite foarte usor in comunitatile de copii. Ajunge sa fie adusa la gradinita sau la scoala de unul din copii ca sa o ia mare parte din ei. Conjunctivita virala produce o secretie mai apoasa sau mucilaginoasa pe cand cea bacteriana da o secretie galbena-verzuie si poate fi asociata cu o infectie respiratorie sau dureri in gat.

Vizita la medic

Pentru a sti ce anume a provocat conjunctivita copilului este nevoie de o vizita la medic. Numai asa se poate sti daca e vorba de un virus sau o bacterie si care este cel mai bun tratament.
Pentru infectia bacteriana se pot folosi picaturi sau unguente antibiotice, care ar trebui sa-si faca efectul in cateva zile. La copii sunt mai indicate unguentele, mai usor de administrat. Pentru infectia virala nu exista tratament care sa alunge boala. Fiind vorba de un virus nu poti decat sa astepti pana trece de la sine, ca o raceala. Pana atunci se pot folosi medicamente care sa usureze simptomele si se tine copilul sub observatie atenta. In primele 3-5 zile, simptomele devin mai grave si apoi incep sa dispara incet-incet. Pana la disparitia lor completa poate sa dureze chiar si trei saptamani.

Desi este neplacuta, conjunctivita nu este o boala grava. Ea nu afecteaza vederea si nu da dureri puternice. Daca cel mic are dureri mari de ochisori sau vede in ceata, trebuie contactat imediat medicul. De asemenea, controlul medical se impune de la primele semne de boala. In cazuri rare, o conjunctivita netratata se transmite la cornee si irita tot ochiul.

De la primele simptome si pana la inceperea tratamentului, copilul trebuie izolat caci . o conjunctivita infectioasa se ia foarte usor de la un copil la altul, prin manuta murdara dusa la ochi, prin prosop sau perna. Cam la 24 de ore de la inceperea tratamentului poate sa mearga din nou la scoala. Conjunctivita alergica, iritativa sau chimica nu se transmit la alti copii.