Cauta:
Pierderea sarcinii. Semne pe care trebuie sa le cunoasteti

Pierderea sarcinii. Semne pe care trebuie sa le cunoasteti

  Autor Echipa NN Data: 07.02.2011

Pierderea sarcinii este o experienta traumatizanta si dureroasa atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Termenii medicali care se utilizeaza in astfel de cazuri sunt cei de "avort spontan" si de "sarcina oprita in evolutie". 


Niciuna dintre aceste denumiri nu inseamna insa ca dumneavoastra ati facut ceva gresit pe parcursul sarcinii sau ca nu ati avut suficienta grija de viitorul copil. Auto-invinovatirea nu are nici un temei logic si nu duce decat la o revenire mai dificila dupa aceasta experienta.

Cand poate surveni?

Majoritatea pierderilor de sarcina apar in primul semestru, inainte de saptamana a treisprezecea. De asemenea, exista posibilitatea ca avortul spontan sa se produca in stadii extrem de precoce, chiar inainte ca viitoarea mama sa-si dea seama ca este insarcinata. Aproximativ 15% din sarcini se opresc in evolutie in intervalul dintre prima si a doua saptamana de graviditate.

Semne de ingrijorare

Desi este greu de prevenit, pierderea unei sarcini este insotita de cateva semnale care ar trebui sa va dea de gandit si sa va faca sa va prezentati de urgenta la spital, diminuand astfel consecintele dramatice pentru sanatatea mamicii.
  • Sangerarile vaginale, fie ca sunt reduse cantitativ sau abundente, sunt un semn care trebuie investigat rapid. Sangerarea este produsa de pierderea embrionului/fatului si a placentei. Avortul este complet daca eliminarea este integrala (si este insotit de o sangerare puternica). Avortul este denumit incomplet atunci cand nu se elimina nici embrionul, nici placenta si sangerarea este usoara. Interventia chirurgicala este inevitabila in acest caz. Atentie insa! Hemoragia locala sau patarea lenjeriei intime cu picaturi rosu-maronii nu semnifica neaparat faptul ca veti pierde sarcina. Pentru a va convinge ca totul decurge bine, faceti o programare la doctor pentru ecografie sau un control vaginal.
  • Durerile de mijloc persistente, surde sau ascutite sunt adesea semnalate ca simptome de luat in seama. Acestea nu trebuie cu niciun pret ignorate, nici tratate la domiciliu. Este necesar sa va sunati medicul sau sa va prezentati direct la clinica daca aceste dureri sunt repetitive sau continue.
  • Crampele abdominale insotite de dureri, indiferent de intensitatea acestora, sunt periculoase. Unele femei pot asocia aceste dureri cu cele din timpul menstruatiei.

Ce trebuie sa mai stiti

  • Intensitatea, durata si aparitia simptomelor pot varia de la caz la caz.
  • Iminenta sau amenintarea de avort ori avortul spontan (complet sau incomplet) pot fi diagnosticate numai la spital, cu ajutorul unor teste specifice: ecografie, examinare locala, analiza sanguina pentru identificarea nivelului de gonatropina corionica umana, hormonal care atesta existenta sarcinii.
  • Examinarea locala poate verifica starea cerviului (dilatarea nu este deloc un semn bun) si identifica unele anomalii, ca durerile genitale.
  •  Ecografia va determina starea fatului, prin masuratori biometrice si ascultarea batailor inimii.
  • Daca sangerarile nu reprezinta o amenintare pentru fat, obstericianul va va recomanda un tratament impotriva contractiilor si odihna la pat.
  • Daca doriti, discutati cu medicul dumneavoastra pentru a va prescrie un tratament preventiv impotriva prosibilelor probleme. Astfel de medicamente exista si sunt recomandate de la prima vizita medicala.

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu