Intotdeauna, suzeta a fost considerata o buna modalitate de a face un copil fericit si linistit. Dar suzeta este si criticata pentru o multime de motive: igiena, probleme ale dintilor, problem de alaptare. Cand li se ia suzeta, sugarii vor apela la degetele pentru a-si satisface nevoia de a suge. Unii parinti prefera ca bebelusii sa-si suga degetele, altii incearca sa alunge acest obicei, chiar daca asta inseamna sa recurga la suzeta. Cine are dreptate e greu de spus.

Macar in primele saptamani de viata este bine, spun unii pediatri, ca bebelusul sa nu primeasca suzeta, altfel nu va putea invata sa suga corect la san. Desi pare acelasi lucru, suptul la san si suptul la suzeta sunt foarte diferite, necesitand miscari diferite ale limbii si obrajilor. Daca in acelasi timp trebuie sa invete doua tehnici de supt, bebelusul devine confuz si nu va invata sa suga asa cum trebuie la san. Asta inseamna ca va suge ineficient, mama va avea ragade si dureri, iar sanul ei nu va fi stimulat sa produca o cantitate mare de lapte. Astfel, mamicile care dau suzeta copiilor vor alapta mai putin decat ar vrea.

Dar daca renuntam la suzeta, ce va face copilul cand simte nevoia sa suga? La un moment dat va invata sa-si suga degetelul, o practica la fel de calmanta si de linistitoare pentru el ca si suptul suzetei. Problema este ca suptul degetelului este putin mai periculos. Dependenta va fi mai greu de vindecat – suzeta se poate arunca, degetelul ramane pentru totdeauna „la purtator” – si, in plus, daca cel mic nu reuseste sa renunte la obiceiul lui pana la 4-5 anisori, este posibil sa aiba probleme cu dentitia. Degetelul este mai tare decat suzeta si apasand pe dinti poate sa ii strambe. 

De aceea, spun unii medici, cel mai simplu este sa cedam si sa dam bebelusului suzeta, chiar si numai pentru ca el sa nu ajunga sa-si suga degetelul. Pana la urma, suzeta este cunoscuta pentru eficacitatea ei in calmarea unui bebelus plangacios. Suptul este un reflex atat de puternic si atat de calmant incat unii bebelusi se linistesc insantaneu imediat ce primesc suzeta.
Si daca tot trebuie sa apelam la suzeta si nu ne putem lipsi de ea, ar trebui macar sa stim cum sa o folosim corect, fara a-i face rau bebelusului.

In primul rand, trebuie sa astepti pana cand bebelusul invata sa suga asa cum trebuie la san. Asta poate sa dureze cateva saptamani.

In al doilea rand, trebuie aleasa suzeta potrivita, cu marimea si forma care ii plac copilului. Pentru asta, incearca mai multe tipuri pana cand gasesti ce trebuie. Respecta recomandarile de varsta ale producatorilor. Fiecare bebelus trebuie sa sa aiba mai multe suzete, toate din modelul care ii place. Nu pleca de acasa fara cel putin doua suzete pentru ca, daca se intampla ca una din ele sa pice e jos, nu i-o poti da din nou pana cand nu o speli bine, cu apa si sapun. Nu incerca sa cureti suzeta cu propria saliva.
Fiecare suzeta trebuie „inspectata” inainte” de a o pune in gurita. Daca este rupta, oricat de putin se poate arunca. Daca se despind din ea bucatele ele vor fi inghitite de bebelus, care s-ar putea ineca cu ele.

Mare atentie la snurul suzetei! Multe modele au acest snur care se agata de gatul copilului pentru cazul in care o scapa din gurita. Foloseste snurul cand iesiti pe strada, nu in patut, mai ales daca bebele adoarme cu suzeta in gurita. Exista riscul ca cel mic sa se rasuceasca si sa-si infasoare snurul in jurul gatului, sufocandu-se.

In sfarsit, dar nu in ultimul rand, foloseste si alte metode de a linisti copilul. Daca ii pui suzeta in gura de cate ori plange, va intelege ca acesta e singurul mod de a se calma si va deveni dependent de suzeta, iar mai tarziu ii va fi foarte greu sa se desparta de ea.