Cauta:
Copiii si nevoia de miscare; exercitii pentru varstele mici - pagina 2

Copiii si nevoia de miscare; exercitii pentru varstele mici

  Autor Steluta Indrei Data: 06.06.2005

Copiii si nevoia de miscare; exercitii pentru varstele mici

Cerinte igienice
Masa si patura pe care se desfasoara exercitiile sa fie curate, comode, sa permita pozitionari si miscari corecte; cerintele igienice fiind obligatorii si din partea adultului (miinile si echipamentul). Temperatura camerei trebuie sa fie adecvata si constanta. Vara sa se lucreze in aer liber, intr-un loc cu umbra, ferit de curent. Toate exercitiile facute cu copilul trebuie sa fie insotite de verbalizarea adultului cu glas domol si ton afectuos, de exemplu: Vezi, e un inel. Uita-te! Bravo! L-ai vazut! Copilul e mingiiat, i se zimbeste. Sau: Uite jucaria! Ia-o! Hai, ia-o! Prinde-o cu mina! etc.

Perioada 4-5 luni

 1. Copilul se afla culcat pe spate, in patut, iar adultul lateral fata de el in asa fel incit sa fie vazut bine, urmarind sa obtina unele reactii: zimbet, gesturi, vorbindu-i permanent.
 2. Din aceeasi pozitie sau sezind intre perne, trebuie stimulat sa urmareasca cu privirea un obiect (inel) rosu pe care adultul il deplaseaza lateral, vertical, apoi circular.
 3. Din aceeasi pozitie, intinderea bratelor lent si simetric lateral.
 4. Din aceeasi pozitie, se fac cu picioarele miscari de indoire, revenire, rotatie.
 5. Din culcat pe spate, copilul este ridicat de adult, prin aplicarea miinilor sub omoplati apropiindu-l de el, picioarele copilului avind punct de sprijin pe adult.
 6. Copilul culcat pe pat este ajutat sa se rostogoleasca pe o parte si pe alta.
 7. Din aceeasi pozitie, adultul ii ridica progresiv membrele inferioare fara sa-i desprinda umerii si capul de pe suprafata de sprijin.
 8. Adultul plasat in fata copilului, cu bratele intinse, ii intinde degetul mare, tragindu-l spre pozitia sezind si stimulindu-l sa vina spre el.

Perioada 6-7 luni:

 1. Copilul, asezat pe scaunel si stimulat verbal, este determinat sa schiteze o miscare de indoire a trunchiului, prin chemarea lui pe nume de catre adult.
 2. Din aceeasi pozitie, copilului i se ofera diferite obiecte-stimul, din ce in ce mai mici, care se afla in mina adultului si pe care copilul trebuie sa le apuce cu minutele.
 3. Copilul culcat pe spate, iar adultul lateral fata de el, se duc bratele sus, cu cresterea treptata a amplitudinii.
 4. Copilul culcat pe spate, ridicarea membrelor inferioare atit cit sa formeze un unghi de 90 de grade cu trunchiul pe abdomen.
 5. Stimularea intoarcerii din culcat pe burta in culcat pe spate, prin prezentarea unei jucarii care ii atrage privirea copilului, apoi mina si restul corpului.
 6. Copilul culcat pe spate este stimulat verbal sa prinda doua degete de la fiecare mina, pe care i le intinde adultul, ajutindu-l astfel sa se ridice in sezind.
 7. Copiluluidin sezind cu picioarele intinse si cu o sustinere din lateral i se ofera obiecte-stimul pentru a le atinge, stimulindu-l sa se intinda.
 8. Articulatia gleznei este stimulata opunindu-i o usoara rezistenta cu palmele aplicate pe talpi.

Perioada 8-9 luniRead the English version of this article: Children and the Need for Movement, Exercises for Young Ages
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
6 comentarii
 • a spus
  vineri, 24.04.2009
  deci m multa miscare......eu ma gandeam la m mult somn... [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 28.03.2009
  Intr-adevar bun articol,chiar foarte interesant. [ ... ]
 • a spus
  duminică, 22.03.2009
  Foarte bun articol! [ ... ]
 • a spus
  marți, 09.12.2008
  sugestii foarte practice, am si pu in aplicare unele cu copilul [ ... ]
 • a spus
  vineri, 17.10.2008
  orice sfat prinde bine. [ ... ]
 • a spus
  vineri, 17.10.2008
  Interesant articol.Multumim. [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu