Cauta:
Depresia in timpul sarcinii, o problema care poate fi depasita

Depresia in timpul sarcinii, o problema care poate fi depasita

  Autor Echipa NN Data: 28.09.2011

Depresia in timpul sarcinii, o problema care poate fi depasita
Depresiile pot aparea in multe momente ale vietii. Exista diferiti factori care contribuie la aparitia depresiilor, inclusiv dezechilibrul substantelor chimice din organism, stresul anumitor evenimente si situatii care cauzeaza anxietate si tensiune. Depresiile din timpul sarcinii nu reprezinta un subiect foarte des abordat, dar asta nu inseamna ca nu pot aparea. In fapt, specialistii sunt de acord ca depresia poate fi cea mai obisnuita complicatie medicala in viata femeii gravide. Studiile de specialitate arata ca pana la 25% dintre viitoarele mame sufera intr-un grad oarecare de depresie, iar 10% experimenteaza depresii severe. Tratatea acestora este esentiala pentru sanatatea dumneavoastra si a copilului aflat in dezvoltare. O viitoare mamica fericita poate avea un bebelus fericit. Acesta este si motivul pentru care doctorii considera, la ora actuala, prioritara tratarea depresiei.

Depresia in viata gravidei este de multe ori chiar mai frecventa decat dupa nastere, iar pentru aparitia acesteia exista cauze variate. Daca in familia dumneavoastra exista istoric de depresie, puteti fi expusa unui risc crescut in timpul sarcinii. Daca v-ati confruntat cu infertilitate sau cu avorturi spontane, riscul este cu atat mai mare.

Simptomele depresiei. Cand sunteti insarcinata, corpul dumneavoastra trece prin multe schimbari. Poate fi dificil sa distingeti intre unele modificari normale in sarcina si semnele care arata instalarea depresiei. Multe simptome ale acestei suferinte sunt asemanatoare cu cele ale sarcinii, incluzand aici oboseala si insomnia. Diferenta consta in intensitatea simptomelor si in durata acestora. Printre cele mai obisnuite semne ale depresiei se numara:
 • tristete coplesitoare care dureaza zile intregi, fara a exista o cauza aparenta
 • dificultatea de a adormi si trezirea foarte devreme dimineata
 • dorinta de a dormi tot timpul si oboseala permanenta (acest lucru poate fi normal la inceputul sarcinii, dar ar trebui sa treaca dupa cateva saptamani)
 • lipsa poftei de mancare (care se distinge de perioadele de greata si voma)
 • dificultati in concentrarea atentiei
 • ganduri auto-distructive
Daca aveti astfel de simptome si acestea nu inregistreaza o ameliorare pe parcursul a cateva saptamani sau chiar par sa se agraveze, trebuie sa discutati cu medicul despre ce simti. Exista medicamente care va pot ajuta si care pot fi precise si in timpul sarcinii.

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
2 comentarii
 • a spus
  joi, 29.09.2011
  Muzica clasica ajuta foarte mult in sarcina. De asemenea, plimbarile pe jos, seara te ajuta sa scapi [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 28.09.2011
  Si totusi este destul de greu sa faci fata depresiei pentru ca in fiecare saptamana apar noi si noi [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu