Cauta:
De ce e bine sa avem copii

De ce e bine sa avem copii

  Autor Dan Parvu - Psiholog Data: 24.05.2005

 De ce e bine sa avem copii

Bebelusul este o sansa. Sau un cumul de sanse. Este sansa ta de a vedea ce faceai cand erai mic. De a fi din nou copil. De a fi de asta data in ambele roluri; parinte si copil pentru ca orice copil este si o parte din parinti, o parte din tine. Acum te vezi din doua parti, ai o imagine de ansamblu, esti mai intreg. Si un cuplu fara copil nu este intreg, nu este o familie intreaga, in adevaratul inteles. In centrul oricarei religii sunt urmasii. Este legea firii, este un traseu care se cufunda atat de mult in intunericul trecutului incat doar cateva sclipiri de legenda mai razbat. Sau de poveste. A fost odata ca niciodata un barbat si o femeie. Si au facut un copil.

De cativa ani lucrez doar cu copii cu probleme, cu copii problema, cu parinti problema. Orbit de ceea ce vad zilnic, aud un prieten ca prin ceata Bai nene, un copil nu-i o bomba atomica. Iti zic eu. Si stie el. E pediatru si are trei copii. Incep sa ma trezesc. Da, sigur, nu-i o bomba atomica. Atunci ce poate fi?

Este sansa ta de a repeta istoria omenirii, pentru ca dezvoltarea copilului repeta dezvoltarea umanitatii. Ai sansa de redescoperi legi si functii ale realitatii la care nu te-ai mai gandit de mult. De ce ploua de sus in jos, de ce zapada este tot apa, de ce ai voie asta sau aia? Cat de mult poti sa raspunzi la intrebari copilaresti fara sa-ti raspunzi si tie la aceleasi intrebari vechi de cand lumea? Cam stii ce este bine si ce este rau dar nu mai sti cum ai ajuns la asta. Iti mai aduci aminte cum ai descoperit ca exista limite? De ce exista limite? De ce sa te speli pe maini? Acum este un gest automat, dar chiar iti place? Care-i treaba cu trezitul asta de dimineata si cu mersul la "scarbiciu"? De ce sa nu stai sa te joci? De ce sa nu mai fii copil? Cat ai copii inca mai esti copil.

Este sansa ta de a te juca din nou. De a redescoperi prin ochii copilului tau o lumea asa cum era pe vremuri si pentru tine. O lume magica. Acum o mie de ani, cand distractia nu avea nici o legatura cu micii, berea si TV  ul, cu petrecerile si localurile, cu banii si cu realizarile de serviciu. Ai sansa de a urca din nou in acea lume vrajita in care misterul facea parte din cotidian, cand conceptul de grija nu acoperea nimic.

Pierdut in necazurile cotidiene uiti ca odinioara, acum o mie de ani, cand nu stiai ce inseamna o bomba atomica, totul era simplu: erai cu ai tai, erai ocrotit, erai fericit cu F mare. Ai sansa sa ocrotesti si tu. Ai sansa sa fi fericit.

Adolescent fiind vroiai sa schimbi lumea, sa uimesti. Ai sansa acum sa mai incerci o data de la capat prin copilul tau, pe care-l faci tu. Ai sansa sa schimbi lumea prin intermediar. Crezi poate ca este prea tarziu si prea pe ocolite, nu mai ai entuziasmul. Copilul tau il are. Este ai bun decat tine. Mai ai o sansa.

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
4 comentarii
 • a spus
  vineri, 24.04.2009
  copiii sunt bucuria in implinirea noastra.. [ ... ]
 • a spus
  joi, 09.04.2009
  Un articol care parca te face sa mai schitezi un zambet in viata asta atat de intunecata [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 28.01.2009
  da,chiar ca este foarte bun articolul....cu grijile de zi cu zi,mai uiti sa te si bucuri si nu stii [ ... ]
 • a spus
  vineri, 23.01.2009
  Comentarii la articolul Bebelusul tau si copilul din tine "Este sansa ta de a te juca din nou. [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu