Agenda medicala

Primul ajutor in cazul intepaturilor de insecta
http://www.nou-nascuti.ro/agenda-medicala/primul-ajutor-in-cazul-intepaturilor-de-insecta.html
Autor: Echipa NN

Tantari, viespi, albine... traim inconjurati de tot soiul de vietati mai mult sau mai putin daunatoare si extrem de pofticioase atunci cand vine vorba despre pielea dulce a bebelusilor. Daca unele intepaturi se soldeaza numai cu o mica bubita rosie, altele provoaca umflaturi locale si mancarimi suparatoare.
Chiar daca, in marea majoritate a timpului, aceste bubite sunt inofensive, ele sunt, totusi extrem de neplacute.

Albine si viespi

Daca este necesar, scoateti acul ramas in piele, racaind usor locul cu unghia (curata). Curatati rana cu apa si sapun, apoi aplicati pe zona respectiva un dezinfectant. Nu frecati regiunea sensibilizata de intepatura. Nu veti face decat sa iritati rana.
Daca intepatura este dureroasa, puneti pe locul umflat o compresa inmuiata in apa rece pentru a calma rapid problema. De asemenea, puteti incerca sa-i oferiti copilului o doza de paracetamol sirop, respectand cantitatea necesara varstei sale.

Tantari

Pentru a feri copilul de posibile muscaturi, cumparati din farmacii creme repelente care tin aceste insecte la distanta de pielea copiilor.
Daca intepatura s-a produs si provoaca mancarimi intense, aplicati local un gel sau o lotiune speciala de calmare, pe baza de plante (aloe vera, salvie etc.).
Daca mancarimile se intensifica, consultati medicul, care va poate recomanda un sirop antihistaminic.

Motive de ingrijorare

In mare parte, aceste intepaturi nu sunt periculoase, cu cateva exceptii:

Cum evitati intepaturile?

Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)