Foarte comune in sarcina, alaturi de sangerarea gingiilor, hemoragiile de acest tip sunt provocate de mai multe cauze si pot fi prevenite sau oprite prin cateva metode simple.

Daca sunteti acasa, sangerarile nazale pot fi inofensive, dar acestea devin stanjenitoare atunci cand apar in momente total nepotrivite: la locul de munca, in autobuz etc. Pentru a le preveni, este bine sa cunoasteti, mai intai, cauzele determinante. Printre acestea se numara faptul ca femeile gravide prezinta o crestere a volumului de sange din organism. Vasele sanguine devin mai sensibile prin aceasta augmentare a nivelului de sange si capilarele existente la nivelul nasului se pot rupe. Atunci cand aerul din jur este uscat, narile sunt mai vulnerabile si sangerarea este favorizata.

Cum opriti sangerarile

Chiar daca sunteti gravida, metodele pentru stoparea hemoragiei nazale sunt cele obisnuite in asemenea cazuri. Stati intinsa pe spate, cu capul plasat mai sus decat zona inimii si aplicati presiune pe nara cu pricina. Incercati sa spalati zona cu apa rece sau utilizati gheata pentru a determina oprirea sangerarii. Daca aceasta dureaza mai mult de 20 minute, sunati-va medicul pentru a vedea ce masuri se mai pot lua.

Cum preveniti hemoragia

  • Beti multe lichide. Hidratarea este necesara pentru intreg corpul, deci si pentru zona afectata. Deshidratarea poate cauza cedarea si ruperea venelor si, deci, aparitia sangerarii.
  • Suflati-va nasul incet, fara a exercita o presiune sporita.
  • Utilizati un umidificator de camera, mai ales in dormitor, unde petreceti cel mai mult timp. Umidificarea aerului va preveni sangerarile. Aparatele speciale de umidificare nu sunt foarte scumpe si se gasesc in diferite forme si variante in comert.
  • Nu incalziti prea mult casa, mai ales spatiul unde dormiti.
  • Folositi lubrifiante nazale, care va ajuta sa va protejati nasul de o uscare excesiva, dar nu va aventurati sa incercati spray-uri sau decongestionante cu aplicare locala. Acestea nu vor face decat sa usuce mai mult zona.