Conform unor studii efectuate de specialistii americani, patru din cinci scaune de masina pentru bebelusi sunt utilizate incorect. Iata cinci dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii cand utilizeaza scaunul pentru copii, greseli care, din nefericire, costa.

Scaunul nu este bine fixat

Daca apucati scaunul de la baza, cu ambele maini, si incercati sa-l miscati, nu ar trebui sa se deplaseze mai mult de doi-trei centimetri in stanga, in dreapta sau in fata. Daca acest lucru se intampla, inseamna ca nu l-ati fixat corect. Aceasta este cea mai frecventa greseala pe care o fac parintii, conform statisticilor.

Hamurile sunt lejere

Daca, dupa ce ati asigurat copilul in scaunul pentru masina, hamurile inca mai pot fi pliate, inseamna ca nu sunt indeajuns de bine stranse, iar copilul poate fi aruncat in fata in caz de accident, deoarece hamurile pot aluneca.

Copilul este intors cu fata inainte prea devreme

Specialistii considera ca bebelusii ar trebui sa ramana orientati cu fata spre spatele masinii cel putin pana la implinirea varstei de un an si pana cand depasesc greutatea de 10 kilograme. Important este aici ca ambele conditii trebuie indeplinite, si varsta si greutatea, un aspect pe care multi nu il iau in considerare. Oasele care protejeaza maduva spinarii sunt inca in formare si deocamdata spatele poate absorbi cel mai bine eventualele socuri. Asadar, pozitionarea cu fata inainte este contraindicata, din cauza ca, in eventualitatea unui impact, capul, mai greu in raport cu corpul decat in cazul adultilor, este propulsat inainte de forta socului, ceea ce poate presupune riscuri majore pentru zona cervicala.

Centurile de siguranta sunt introduse gresit

O greseala mai frecventa decat v-ati putea inchipui. Fie ca se datoreaza vitezei sau neatentiei cu care sunt manevrate, trebuie sa va asigurati intotdeauna ca centurile de fixare sunt conectate corect. Nu uitati, la mijloc este vorba despre viata copilului dumneavoastra.

Utilizarea incorecta a opritorului pentru piept

Opritorul scaunului de masina ar trebui pozitionat la nivelul subsuorilor copilului, in dreptul sternului. Astfel va asigurati ca hamurile sunt fixate corect. Daca opritorul nu se afla unde trebuie, hamurile se pot desprinde si nu mai fixeaza copilul in siguranta. Verificati pozitia acestuia de fiecare data inainte de a pleca la drum.