Cauta:
Regulile de aur ale diversificarii

Regulile de aur ale diversificarii

  Autor Echipa NN Data: 15.07.2011

Regulile de aur ale diversificarii

Intervalul potrivit pentru inceperea diversificarii se situeaza intre 4 si 7 luni. Copilasii care, din diferite motive, nu au fost alimentati la san si au primit lapte artificial din primele zile, trebuie sa inceapa aceasta aventura mai devreme. Mai précis, in jur de 4 luni. De ce? Pentru ca, odata cu inaintea in varsta, nevoilor lor nutritive cresc si lapticul formula nu le poate acoperi, singur, toate aceste necesitati.
Sugarii hraniti la san pot astepta 6 sau chiar 7 luni pana la intalnirea cu alimentele solide. 

Patru mese pe zi

Unul dintre obiectivele diversificarii este atingerea treptata a unei limite de patru mese pe zi si obtinerea unui interval de trei ore intre aceste mese. Daca reusiti sa atingeti acest ideal incepand cu varsta de 6 luni si daca, atunci cand bebe creste, veti evita rontaitul intre mese, puteti sa va considerati o mamica fericita. Foarte multe probleme alimentare - si obezitatea - pot fi astfel evitate pe viitor.

In doze mici

In general, exista tendinta parintilor de a compara portiile lor cu cele ale bebeilor si de a trage concluzia pripita ca cei mici trebuie sa pape, inca de la primele incercari, macar doua linguri de hrana. Nimic mai fals! Introducerea alimentelor solide trebuie sa se faca in doze mici, chiar si o lingurita din piureul de legume fierte este sufficient pentru copilas. El nu trebuie suprasolicitat, nici indopat. Pentru inceput, intrarea legumelor si a fructelor in meniu are numai rolul de a obisnui copilul cu noile gusturi.

Fara amestecuri

Initierea in diversificare se va realiza cu rabdare si fara a mixa mai multe feluri de legume sau de fructe. Bebe trebuie sa ia cunostinta de varitatile de hrana care exista si acest lucu il poate face numai daca fiecare produs este prezentat separat, in asa fel incat cel mic sa se poate obisnui cu savoarea sa aparte.

Pe rand

Nu introduceti alimente noi in meniu fara a-i da sansa copilului sa se acomodeze cu fiecare preparat in parte. Asteptati cateva zile pana la prezentarea unei noi vedete alimentare in farfuria celui mic.

Varietate inainte de toate

Dupa ce copilasul a reusit sa guste din toata oferta culinara potrivita varstei sale - fructe, legume, carnita si galbenus de ou - il puteti indemna sa incerce noi gusturi. Frecventa schimbarilor din meniu, prezentarea de alimente variat colorate si cu texturi diferite il vor face sa accepte - si chiar sa doreasca - noutatile in materie de hrana. In fiecare zi, incercati noi gusturi.

Opt-zece incercari

Este necesar sa-i oferiti copilasului un fel de mancare pe care nu-l accepta de cel putin opt ori pentru ca sa devina un adevarat fan al preparatului respectiv.
Trucul ideal este de a-l intercala intre doua feluri de papa pe care le iubeste (o zi piureul preferat, a doua zi leguma pe care o respinge).


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu