Cauta:
Copilul meu nu vrea sa manance!

Copilul meu nu vrea sa manance!

  Autor Echipa NN Data: 08.10.2012

Mofturile bebelusului la masa sunt deja bine cunoscute pentru mamici. Ce putem face? Este normal ca bebelusul sa refuze masa mai multe zile la rand? 

Copilul meu nu vrea sa manance!
Pana la varsta de doi ani, fiecare mama s-a confruntat de destule ori cu perioade in care micutul ei nu mai voia sa manance. O fi bolnav... Poate il doare ceva si nu stie sa spuna... Mamele sunt ingrijorate de cele mai multe ori fara motiv. Apetitul micutului este foarte fluctuant si nu se va stabiliza decat dupa doi ani, dar chiar si atunci, modul in care trateaza momentul mesei este dictat, in primul rand, de dorinta de a-si manifesta independenta si autonomia. Cel mai adesea, refuzand sa manance.

Asadar, nici nu vrea sa auda de alimentele echilibrate pe care i le ofera mami, in schimb, ar manca toata ziua rontanele, crantanele, sticksuri si alte "prostii" fara niciun fel de valoare nutritiva. De cele mai multe ori, aceasta este tot o modalitate de a va atrage atentia. Sunt cateva trucuri pe care le puteti pune in aplicare, sa vedeti cum reactioneaza:
 • Spre exemplu, daca pana acum nu ati stabilit un program, incepeti sa-i dati de mancare la ore regulate. Copiii apreciaza o anumita rutina pe parcursul unei zile iar, in ceea ce priveste alimentatia, un program regulat ii va favoriza pofta de mancare. 
 • Intre mese, daca tot ii dati ceva de rontait, nu o faceti decat cu minim doua ore inainte de masa, si atunci oferindu-i gustari nutritive si slab calorice, pentru a nu-i strica foamea.
 • Limitati consumul de lichide la 125 ml de suc si 500 ml de lapte pe zi. In cantitati foarte mari, aceste lichide ocupa loc in stomacelul micutului si ii taie pofta de mancare. 
 • Dati-i portii mici si nu-l fortati sa manance tot din farfurie. Cu cat veti insista mai mult, cu atat se va opune. 
 • Incercati sa nu-i oferiti prea multe elemente care sa-i distraga atentia la masa, cum ar fi televizorul sau jucariile. La varsta lui, micutul dumneavoastra are o imaginatie foarte bogata si este usor de distras. 
 • Nu-l certati mereu ca nu vrea sa manace, pentru a nu transforma masa intr-un motiv de stres. 
 • Inainte de masa, incercati sa aveti perioade de liniste, fara prea multa agitatie. In plus, este indicat ca micutul sa manace cand este odihnit si nu cand deja este obosit si agitat.   

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
2 comentarii
 • a spus
  vineri, 08.02.2013
  G?titul mânc?rii împreun? cu copilul poate fi o activitate deosebit de pl?cut?, ce ajut? dezvoltarea [ ... ]
 • a spus
  luni, 08.10.2012
  Multumim ptr sfaturi, sunt utile, mai ales la primul copil. [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu