Cauta:
Cand si cum oprim alaptarea?

Cand si cum oprim alaptarea?

  Autor Echipa NN Data: 27.09.2010

Cat de mult este destul? Mamele care alapteaza au o nesiguranta cand vine vorba despre oprirea acestuia. Prima regula, cu care trebuie linistita o astfel de mamica, este ca nu exista nici o regula; intarcatul este o decizie intima intre mama si sugar si nu trebuie sa intervina nimeni in aceasta. Nu s-au descris momentul si circumstantele in care o mama fara probleme sa inceteze alaptatul unui sugar sanatos. Cat mai mult din primul an de viata, si cel putin 6 luni, constituie recomandarea stabilita de organizatiile in domeniu. Exista asadar un minim necesar nu si un maxim impus.

De cele mai multe ori mamele inceteaza alaptatul prin prisma contextului social din care fac parte; sfaturile familiei si ale prietenilor sau presiunea legata de reinceperea activitatii la locul de munca stau adesea la baza acestei decizii. Atentie insa! Nu dati curs unor astfel de sfaturi prea devreme. Alterori insa, indicatia medicului impune oprirea alaptatului. Este vorba de boli si tratamente ale mamei care pot fi transmise prin lapte sau pot creea prejudicii sugarului.

Cand si cum oprim alaptatul?

Sa presupunem ca micutul a trecut de varsta de un an, arata viguros si sanatos aceasta fiind de altfel si parerea medicului, lactatie inca exista dar copilul pare sa refuze tot mai mult biberonul in favoarea sanului. Acesta poate fi un dezavantaj care sa chinuiasca mamele atunci cand vor sa administreze alte lichide cu ajutorul biberonului. Cea mai confortabila cale de a incepe intarcatul este demersul gradat si incet, initial cu fragmentarea meselor (alaptat si biberon), ulterior, renuntarea la cate un alaptat in favoarea biberonului care poate contine lapte de mama muls. Daca opriti alaptatul brusc, pe langa nesiguranta cu care o va primi copilul, propriul dumneavoastra organism va avea de suferit prin acumularea unei cantitati mari de lapte si aparitia riscului de mastita. Incercati sa oferiti alternative prin captarea atentiei cu jucarii, sunete si imagini.

Multe mamici se tem de asa numita rasfatare a copilului printr-un alaptat indelungat. Este adevarat ca un sugar alimentat exclusiv la san va avea nevoie de o incurajare mai intensa pentru a accepta diversificarea sau o noua formula de lapte, dar pe masura ce organismul ii va cere, va consimti la marirea distantei intre mesele la san. De altfel, studiile in domeniu au aratat un avantaj al independentei si sigurantei pe care alaptatul il realizeaza.

Desigur, a da sfaturi este usor. Dar ce se intampla cand in toiul noptii sau pe parcursul zilei, in parc, recunoasteti binecunoscutul plans al bebelusului si-i cititi printre randuri dorinta ascunsa? Si ce sa vezi? Cum il puneti la san, cum sta linistit si fericit? Se vor sfarsi toate astea vreodata...Ignorarea plansului copilului este foarte dificila pentru o mama. Natura a programat acest limbaj pentru a trasnsmite dorintele celor mici si in mod supranatural parintii stiu cum sa raspunda. Insa uneori puteti obtine beneficii ignorand plansul si oferindu-i laptele mult dorit la urmatoarea masa inainte de a incepe sa ceara ceva prin plans. Nu va ganditi ca scapati usor de alaptatul nocturn; daca micutul avea acest obicei, este ultimul la care va renunta.

Intarcatul timpuriu este incarcat de riscuri

Tineti minte ca intarcatul timpuriu este incarcat de riscuri. Dar nu uitati ca, in acelasi timp, exista in lume milioane de bebelusi alimentati de la nastere cu formula de lapte. Renuntarea la alimentarea naturala se va realiza cu atat mai greu cu cat copilul a depasit varsta de 1 an. Micutilor le place sentimentul de intimitate si protectie realizat prin alaptat si vor opune cu siguranta rezistenta la tentative de deprivare. Cu rabdare vor descoperi noi tentatii si vor uita de "sanul mamei"!


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
2 comentarii
  • a spus
    sâmbătă, 02.10.2010
    ma bucur tare mult sa citesc acest articol..printes mea are 2 ani si 3 luni si o alptez in [ ... ]
  • a spus
    marți, 28.09.2010
    Sincera sa fiu ma bucur din tot sufletul ca in sfarsit cineva a pus aceasta problema! Eu m-am luptat [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu