Alergia…
e mai simplu sa o previi decat sa o tratezi

Laptele de mama este alimentul ideal pentru hranirea nou nascutului si sugarului cel putin in primele 6 luni de viata. Printre avantajele lui se pot numara: rolul imunologic, antimicrobian, de protectie impotriva agentilor alergizanti, infectiosi, rol metabolic. De aceea sugarii alimentati natural sufera de alergii mult mai rar decat ceilalti.
   
Alergiile sunt cu mult mai frecvente cu cat copilul are si un istoric familial pozitiv in acest sens. Astfel, riscul alergiei la copil in raport cu ereditatea este redat in tabelul de mai jos :

Ereditate

Riscul de laergii in %

Nici un parinte alergic

5-15

Unul dintre parinti cu alergie

20-40

Unul dintre frati cu alergie

25-30

Ambii parinti au manifestari alergice

40-60


Cu toate acestea, copilul nu se naste alergic, dar devine alergic datorita factorilor de mediu. Cu cat acestia sunt evitati in primul an de viata cu atat riscul ca acel copil sa aiba manifestari alergice de orice natura este mai mic. Pe langa alergenii alimentari, fumatul pasiv, prezenta animalelor de companie ( prin par si picaturi de saliva) constituie factori favorizanti in aparitia alergiilor. Impotriva alergenilor alimentari sugarul lupta ineficient datorita barierei gastrointestinale imature si capacitatii redusa de a raspunde la stimuli negativi.
   
Dintre alergenii alimentari putem enumera: proteinele laptelui de vaca, alimente alergizante cum sunt: albusul de ou, capsuni, fragi etc.
   
Manifestarile clinice din alergia la laptele de vaca se pot intalni inca din primul an de viata la nivelul pielii sub forma de urticarie, eczema sugarului, dermatita atopica,  la nivel digestiv sub forma de colici, varsaturi si scaune proaste sau la nivel respirator cu episoade repetate de wheezing ( respiratie zgomotoasa  si greoaie asociata infectiilor de tract respirator ) ce poate duce in timp la aparitia astmului alergic la copilul mic sau a rinitei alergice persistente.
   
Toate formulele de lapte recomandate in hranirea copilului pana la 1 an au la baza laptele de vaca. Exista insa si formule de lapte special concepute pentru sugarii cu teren alergic. Acestea sunt inscriptionate cu HA = hipoalergenic ( ex : HA2 sau HA3 – in functie de varsta ). Ele contin proteine care au suferit anumite modificari,  hidrolizari enzimatice si si-au pierdut proprietatile alergizante. Astfel ele pot servi drept hrana sigura pentru sugarii cu alergie la proteinele laptelui de vaca. In cazul in care se descopera prin anamneza ca acel copil are un istoric familial pozitiv in ceea ce priveste alergiile de orice natura atunci este bine sa fie alimentat cu acest tip de lapte hipoalergenic pentru a preveni manifestarile alergice de tip cutanat, digestiv, respirator. Deasemenea daca el are deja manifestari alergice, in cazul in care nu este alimentat natural se va inlocui vechea formula cu o formula hipoalergenica ( ex: Humana HA adaptat varstei ). Daca este alimentat natural atunci se vor interzice mamei alimente alergizante care pot trece prin lapte si determina reactii la copil.
   
Diversificarea acestor copii se va face cu alimente sigur nealergizante: cereale fara gluten si fara lapte ( ex Humana SL brei, cereale Humana-mar fara lapte ), se vor evita pestele, albusul de ou, capsuni, citrice, nuci.
   
Nu existe nici un fel de masura care sa ofere o protectie 100% dar este demonstrat faptul ca prin respectarea acestor minime masuri de precautie scade considerabil riscul de aparitie sau reaparitie a alergiilor cutanate, digestive, rinitelor alergice si chiar a astmului alergic la copil.
   
Pentru copil alergia alimentara are un impact negativ asupra cresterii si dezvoltarii lui psihomotorii.
   
De aceea, e mai simplu sa previi decat sa tratezi!

Dr. Oana Gheorghiu
Medic specialist medicina de familie