Cauta:
Momentul ideal pentru o a doua sarcina

Momentul ideal pentru o a doua sarcina

  Autor Echipa NN Data: 18.02.2011

Din motive practice, financiare sau sentimentale, unii parinti doresc sa evite trecerea unei perioade de timp prea indelungate intre primul si al doilea copil, in timp ce altii vor sa astepte macar cativa ani pentru o noua sarcina.

Chiar daca ratiunile care impun oricare dintre aceste decizii au importanta lor, foarte mult conteaza si implicatiile medicale. Sfatul specialistilor este de a nu astepta nici foarte mult, dar nici prea putin pentru a avea o sarcina usoara si pentru a da nastere unui copil sanatos.

Nu va grabiti

Se pare ca doua sarcini survenite prea rapid una dupa alta ar creste riscul de nastere prematura, ar cauza o greutate prea scazuta a copilului si ar duce la intarzieri de crestere. Atunci cand intervalul este mai scazut de sase luni, riscul de nastere prematura ar atinge un nivel de 40%, procentul scazand la 14% atunci cand mamica asteapta intre sase si douasprezece luni pana cand alege sa ramana din nou gravida.

Acest fenomen este explicat prin faptul ca mama nu are timpul necesar pentru refacerea organismului si pentru a-si reconstitui rezervele pierdute in prima sarcina. Dupa cercetatori, cea mai buna perioada pentru a evita riscul nasterii unui bebe prematur ar fi intre 12 si 18 luni. Alte studii indica faptul ca un interval situat intre douazeci si sapte si treizeci si doua de luni de la prima nastere si pana la debutul urmatoarei sarcini ar permite diminuarea riscului de hemoragii pe parcursul ultimului semestru, de aparitie a unei infectii uterine si de anemie, in comparatie cu alegerea unui interval mai scurt.

Nu asteptati prea mult

Totusi, nu este recomandat nici sa lasati sa treaca o perioada prea mare de timp intre cele doua sarcini. Studii arata ca, dincolo de sase ani, riscul de sarcina falsa creste. De asemenea, viitoarele mamici se supun unor posibile complicatii, ca preeclampsia sau diabetul gestational. Se presupune ca aceste consecinte sunt provocate de pierderea antrenamentului capatat in timpul primei sarcini. Astfel femeile care se gasesc la a doua sarcina, dupa ce au asteptat un timp indelungat, se vor regasi in fata acelorasi probleme ca in cazul unei prime sarcini.

Momentul potrivit

Datele statistice demonstreaza insa ca faptele trebuie relativizate. In realitate, exista cazuri de sarcini aparute rapid dupa prima nastere care au decurs foarte bine si sarcini la care intervalul foarte mare de asteptare nu a dus la complicatii. Numai parintii vor decide, dupa efectuarea analizelor si a testelor corespunzatoare, precum si in urma discutiilor cu medicul, care trebuie sa fie momentul ideal pentru o a doua experienta de acest fel. Sarcina depinde de organismul mamei, iar acesta pare sa fie pregatit foarte rapid pentru o noua perioada de graviditate. Uterul revine la dimensiunile initiale in cateva saptamani dupa nastere, iar la femeile care nu alapteaza si care nu folosesc metode contraceptive, ovulatia apare la o luna dupa nastere.Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
6 comentarii
 • a spus
  joi, 24.02.2011
  Buna,si eu am un bebe care in Decembrie anul acesta face 3anisori,si in Iulie o sa mai aib? un [ ... ]
 • a spus
  luni, 21.02.2011
  Un al doilea copil aduce în via?a unei familii o serie de schimb?ri, iar fiecare p?rinte trebuie s? [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 19.02.2011
  sa fei sanatosi si sa va bucurati de ei [ ... ]
 • a spus
  vineri, 18.02.2011
  buna, nici eu nu am planificat bb2, dar uite ca el a aparut si se va naste cand bebele meu drag va [ ... ]
 • a spus
  vineri, 18.02.2011
  eu nu am planificat bb2, vroiam sa astept ca fetita mea sa implineasca 3 ani si apoi sa mai facem un [ ... ]
 • a spus
  vineri, 18.02.2011
  cand am ramas insarcinata cu bebe2 nu mi-am planificat insa avand primul ~2ani am zis ca ar fi bine [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu