Cauta:
Saptamana 18

Saptamana 18

  Autor Echipa NN

In saptamana cu numarul 18, bebe incepe sa faca "pasi" importanti in dezvoltarea sa. Mananca tot mai mult, sta in sezut, rade, plange si se joaca cu tine si, de ce nu, chiar cu necunoscutii.

Fii fericita pentru bebelusul tau sanatos si vioi. Joaca-te cu el si ai rabdare atunci cand plange ca-i ies dintisorii.

Saptamana 18

Cam acum, bebelusul dumneavoastra ar putea incepe sa stea in sezut nesustinut. Acesta reprezinta un pas important in dezvoltarea lui si trebuie incurajat. Puteti aplauda si va puteti bucura alaturi de el de aceasta realizare, pentru ca el sa doreasca sa-si exerseze mai mult noua abilitate. Astfel, isi va intari muschii spatelui si ai picioarelor, pentru a se pregati de reusite si mai mari in viitor.

Sa incepem introducerea de alimente solide?

In aceasta luna, ar trebui sa incepeti sa introduceti treptat si ceva mancare solida in alimentatia bebelusului. Daca inca nu ati discutat cu medicul pediatru despre acest subiect, ar trebui sa o faceti. El va poate oferi cele mai bune sfaturi. Daca nu sunteti sigura daca ar trebui sau nu sa faceti acest pas, exista cateva indicii care va pot lamuri daca bebelusul dumneavoastra este pregatit si dornic sa inceapa sa consume si un alt tip de alimente. Spre exemplu, daca observati ca isi manifesta interesul pentru ce aveti dumneavoastra in farfurie, ba chiar incearca sa intinda mana si sa "fure" cate ceva, inseamna ca este pregatit. Tineti minte ca, oricat de insistent ar fi, cel putin deocamdata nu este indicat sa guste din mancarea adultilor. 

Dintii, bata-i vina!

Daca bebelusul este mai nelinistit decat de obicei, daca este irascibil si se trezeste noaptea plangand, daca isi mesteca manutele, daca molfaie cam tot ce-i cade in mana, probabil ca sunteti ingrijorata daca sunt dintii sau nu cumva este altceva, mai grav. In majoritatea cazurilor, este vorba despre dinti, mai ales daca simptomele de mai sus sunt insotite de o crestere a cantitatii de saliva pe care o produce bebelusul sau daca se trage de urechi mai des sau si atunci cand nu este obosit. Din pacate, dintii nu apar la o data fixa, iar aceste semne incep cu cateva saptamani inainte sa puteti observa cum sparge gingia primul dintisor. Nu veti sti ca sunt dintii decat atunci cand se observa intarirea accentuata a gingiei, intai jos, in zona incisivilor. La acest moment, deja nu mai aveti mult de asteptat pana sa sarbatoriti.


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu