Stii deja cum vei decora camera copiilor, ce nume le vei da, chiar si la ce cresa ii vei duce. Dar stii cand e timpul sa ai un al doilea copil?

Ilona, din Toronto, Canada, asteapta al doilea copil, la trei ani dupa nasterea primului. In cazul ei, partea financiara a contat cel mai mult in alegerea momentului. „M-ar costa foarte mult sa duc doi copii la cresa”. Spune ea. „Dar al doilea copil va merge la cresa la opt luni, exact atunci cand primul copil va intra la gradinita. Iar gradinita e gratuita”

Debbie, din Montreal, mama a doi copii, nu a planuit niciuna din sarcini. „Mi s-a spus ca sunt sanse foarte mici sa raman insarcinata, asa ca nu am folosit nicio metoda contraceptiva, nici dupa prima nastere. Am ramas insarcinata din nou la 15 luni dupa ce am nascut.

Fie ca sarcinile sunt planuite sau nu, intervalul de timp dintre ele poate fi hotarator pentru starea de sanatate a mamei si a copilului. „Daca intervalul dintre doua sarcini este mai mic de trei luni sau mai mare de cinci ani, exista riscul ca bebelusul sa se nasca premature sau sa nu aiba greutatea corespunzatoare.” Spune Kristie L. Milowic, medic pediatru de la Universitatea din Carolina de Nord.

Specialistii spun ca intervalul ideal intre doua sarcini este intre 18 si 23 de luni. Femeile care raman insarcinate la mai putin de sase luni dupa prima nastere au sanse cu 30-40% mai mari sa aduca pe lume copii premature sau slab dezvoltati. Riscul creste semnificativ si pentru mamele care au asteptat 10 ani pana la a doua sarcina.

„Un studio desfasurat in America de Sud a aratat ca femeile care au asteptat prea mult pana la a doua sarcina s-au supus unor riscuri crescute de complicatii precum preeclampsia sau eclampsia.” Spune Dr. Christine M. Derzko, de la Universitatea din Toronto. Preeclampsia are ca rezultate tensiunea arteriale crescuta si eliminarea proteinelor prin urina. La femeile care sufera de eclampsie pot aparea convulsii in al treilea trimestru de sarcina.

Intervalul de timp prea mare dintre doua sarcini impiedica organismul sa se foloseasca de beneficiile primei sarcini: uterul deja marit si un flux mai mare de sange catre uter. Daca intervalul de timp este prea mic, mama nu va avea timp sa-si revina dupa pierderile de vitamine si sange, leziunile organelor genitale sau alte probleme post natale. Daca a doua sarcina intervine la scurt timp dupa o cezariana, poate aparea o rupturaa uterului.

In mod natural, organismul femeii isi ofera un timp de repaus intre doua sarcini, pentru ca alaptarea poate impiedica ovulatia. Totusi, sistemul acesta nu este foarte sigur, pentru ca depinde foarte mult de cantitaea de lapte si de frecventa cu care mama alapteaza.