A fi responsabil ca parinte inseamna in primul rand a-ti asuma responsabilitatea de a avea un copil. Poate ca pare doar un simplu cuvant dar in realitate simbolizeaza mai mult decat am putea crede. Ganditi-va ca este o schimbare ireversibila in viata dumneavoastra si odata facut acest pas ati apucat-o pe un drum greu dar presarat si cu multe satisfactii. E ca un joc de sah in care trebuie sa ganditi atent fiecare miscare deoarece copilaria este un capitol din viata ce pune bazele personalitatii de mai tarziu. In functie de cum se face primul pas depinde si succesul dumneavoastra ca parinte de mai tarziu.

Am sa incerc sa schitez acum cateva dintre elementele definitorii ale acestui concept deseori pronuntat dar de foarte putine ori pus in practica.

A fi responsabil ca parinte inseamna in primul rand a-ti asuma raspunderea sanatatii fizice si psihice a copilului. A-i asigura o familie, un camin si nu in ultimul rand caldura si afectiune. Cred ca sunt multi cei care-i condamna pe parintii ce aduc pe lume copii fara a avea minimele resurse financiare de a-i intretine. Lumea ii arata cu degetul si pe buna dreptate. Asadar, nu fiti unul dintre acestia. Daca v-ati decis sa faceti acest pas important, nu uitati ca aduceti pe lume o fiinta cu drepturi cel putin egale cu ale dumneavoastra si care are nevoie de sprijin. Studiile recente au demonstrat ca mamele cele mai responsabile se situeaza intr-un interval de varsta intre 25 si 30 de ani. De asemnea, aceasta varsta par a fi optima si din punct de vedere fiziologic.

A fi responsabil presupune efortul de a-ti respecta copilul chiar daca pe multi, varsta sau neputinta copiilor lor ii fac sa nu-si tina promisiunile si deseori sa-i pacaleasca. Nu uitati ca orice comportament se invata! Asadar vegheati! Daca promiteti un cadou, atunci faceti-l si daca impuneti anumite conditii si se respecta, atunci tineti-va din nou de cuvant. Daca veti recidiva in astfel de initiative este posibil sa nu prea aveti succes cu educatia micutului. Chiar daca sentimentele primeaza este bine ca atunci cand stabiliti termenii unui „contract” cu el, ambele parti sa-i respecte. In acest fel copilul observa ca este respectat si cuvintele dumneavoastra nu vor fi gresit interpretate.

A fi responsabil implica o comunicare sincera cu cel de langa dumneavoastra chiar daca este mic si pare ca nu intelege. Maiestria unui parinte sta in flexibilitatea acordarii sale la vocabularul si intelegerea propriului copil. A-i raspunde la intrebari arzatoare pentru el inseamna mai mult decat v-ati putea imagina. Nu evitati momentele de joaca impreuna cu el deoarece acesta este un mod eficient de a comunica si de a-l invata sa-si asume „responsabilitatile” jocului. Regulile orelor de recreatie sau de joaca au si ele noima lor si trebuie sa indreptati copilul catre respectarea partenerilor de joaca sau sa-l faceti sa accepte asa cum trebuie infrangerea si victoria. Foarte multi dintre noi omitem aceste aspecte dar sunt asa de importante incat de multe ori comportamentele de joc sunt adoptate ca un stil de viata ce mai tarziu se poate dovedi a nu fi cel optim unei integrari eficiente in grupuri si in societate.

In concluzie nu uitati ca dumneavoastra sunteti cel mai important educator al propriului copil. Nu traiti cu iluzia ca angajati o guvernanta si totul va fi bine. Receptivitatea copilului la persoanele straine s-a dovedit a fi mult mai redusa. Asadar, nu fugiti de munca si nu pasati obligatiile altora (partener, parinti, guvernanta) ci fiti un parinte responsabil si invatati-va copilul cum sa sa-i respecte pe ceilalti dar mai ales pe dumneavoastra. Asa cum il educati asa il aveti!