Undeva intre lunile 12 si 18, bebelsul tau cuminte si linistit devine un pusti care merge de-a busilea si incearca sa preia controlul asupra activitatilor sale. Cand vrei sa il imbraci, el decide ca pijamalele sunt cele mai potrivite pentru o plimbare in parc. Cand il chemi la tine fuge razand, in timp ce tu alergi dupa el prin casa.

Iar cel mai greu moment este masa. Daca, in urma cu ceva timp, copilul tau manca orice ii dadeai, acum s-ar putea sa constati ca a devenit un mofturos.

Nu lasa bucataria sa devina un camp de lupta. Iata cateva modalitati de a transforma mesele intr-o placere pentru intreaga familie si de a-ti ajuta copilul sa dezvolte o atitudine sanatoasa fata de mancare.

Incurajeaza-i independenta

Lasa-ti copilul sa se hraneasca singur. Mancarea trebuie sa fie ceva ce isi doreste nu ceva ce ii este impus. Taie alimentele in bucati mici: carnea, morcovii, cartofii. Copiilor le place sa inmoaie mancarea. Langa painea prajita pune-i putin iaurt in care sa inmoaie fiecare bucatica. Incurajeaza-l (dar nu il forta) sa incerce mancaruri diferite si lasa-l sa decida ce va manca la urmatoarea masa.

Accepta-i obiceiurile

Daca ii place sa manance cu mana, lasa-l sa o faca. Daca reuseste sa foloseasca o lingura sau o furculita, cu atat mai bine. Nu descuraja eforturile copilului de a manca singur. Pentru a-l invata sa manance frumos, cu lingura, serveste-i un bol din mancarea lui preferata si pune-i langa ea o lingurita colorata, cu desene.

Accepta ordinea lui

Lasa copilul sa manance mancare in orice ordinea vrea el. Daca ii place sa manance intai desertul si apoi legumele, lasa-l sa o faca. Multi copii aleg intai stafidele din cereale, dar asta nu inseamna ca nu mananca si cerealele la sfarsit. Copii observa daca acorzi mai multa importanta dulciurilor si sunt foarte influentati de exemplul pe care il dai tu. Arata-i ca iti plac legumele si cerealele la fel de mult ca si prajiturile sau fructele.

Nu te complica

Daca te chinui mult sa pregatesti o cina speciala, este posibil ca cel mic sa o refuze. Gusturile copiilor se schimba de la o zi la alta si vei fi frustrata si dezamagita de fiecarte data cand refuza sa manance cina ta speciala. Nu-ti face copilul sa se simta vinovat daca pur si simplu nu-i place ceea ce ai pregatit. Da-i o farfurie cu orez sau niste paine prajita cu dulceata si lasa restul familiei sa se bucure de ceea ce ai pregatit.

Copiii nu se infometeaza

Multi parinti se ingrijoreaza atunci cand copiii lor refuza sa manance. Pediatrii cred ca acesta nu e un motiv de ingrijorare. Copilul tau va manca atunci cand ii este foame, iar daca sare peste o masa din cand in cand, nu inseamna ca devine subnutrit. Tine copilul la masa, cu restul familiei, chiar daca spune ca nu vrea sa manance. In scurt timp i se va face pofta si va renunta la hotararea lui. Nu face mare caz din faptul ca nu vrea sa guste mancarea. Daca vede ca e important pentru tine va fi si mai ferm pe pozitii.

Limiteaza gustarile

Copilul tau nu va mai lua masa daca isi petrece toata ziua cu mici gustari. Stabileste o gustare dimineata si una dupa amiaza, care trebuie sa fie din fructe, branza si biscuiti. Evita gustarile foarte dulci sau foarte sarate, iar cand ii este sete da-i apa, caci laptele si sucul ii umplu stomacelul.

Nu amesteca mancarea cu disciplina

Copiii isi testeaza mereu limitele. Nu folosi mancarea ca recompensa, pedeapsa sau mita, pentru ca vei creea o relatie nesanatoasa cu mancarea. Dulciurile nu au legatura cu comportamentul copilului, ele pur si simplu sunt in meniu in unele zile, iar in altele nu.