Cauta:
Copilul meu musca! Ce sa fac?

Copilul meu musca! Ce sa fac?

  Autor Echipa NN Data: 17.04.2012

Copilul meu musca! Ce sa fac?
Mijloc de comunicare si de descoperire a lumii, acest obicei trebuie insa ingradit si reprimat cat mai devreme, oferindu-i copilului explicatiile necesare pentru a intelege de ce este un gest periculos. Haideti sa vedem impreuna care sunt mijloacele de atac in astfel de cazuri si care sunt cauzele, respectiv consecintele acestui obicei.

Majoritatea copiilor isi musca, macar o data, colegii de clasa, prietenii de joaca sau chiar parintii. Acest gest este relativ frecvent in copilarie, dar el nu trebuie ignorat de catre adulti si nici tratat cu bunavointa. 

Ce inseamna

Obiceiul de a musca este o modalitate de invatare, de cercetare a lumii inconjuratoare. Dar, atunci cand se repeta, in special la varsta scolara, si are o forma violenta, el trebuie reprimat urgent.
Copilul, de-a lungul dezvoltarii sale traverseaza mai multe faze, fiecare cu semnificatia ei aparte. In acest caz specific vorbim despre faza asa-numita "orala", care inseamna cunoasterea lumii inconjuratoare cu ajutorul gurii. Inca de la nastere, gura reprezinta cea mai importanta parte a corpului unui bebe. Cu ajuorul ei, nou-nascutul cauta sanul mamei pentru a se hrani si a se calma, a descoperi un sentiment de seninatate si siguranta. Acest sentiment de bine incercat de bebelus este apoi prelungit prin utilizarea suzetei, prin sugerea degetului.
Cand creste, copilasul isi foloseste gura pentru a cunoaste lumea inconjuratoare, lingand, muscand si gustand toate obiectele care-i cad in mana. Astfel, reuseste sa identifice diferentele dintre lucruri, sa inteleaga ca au forme, savori si mirosuri variate.
Aceasta faza dureaza pana in jurul varstei de un an.
Intre 9 si 18 luni, odata cu aparitia dintilor, o noua faza a dezvoltarii debuteaza: cel mic realizeaza ca poate musca. Acest gest devine o sursa de amuzament pentru nazdravanul dumneavoastra, un mijloc de a-si exprima afectiunea, dorintele etc. De asemenea, poate folosi aceasta capacitate pentru a atrage atentia asupra lui, pentru ca nu este inca destul de mare pentru a se exprima altfel. 
Cu cat creste, cu atat mai des muscatura este folosita pentru a-si exprima frustrarea sau gelozia fata de fratii si surorile sale.
In momentul in care intra in contact cu alti copilasi, la gradinita sau la scoala, gestul de a musca este mai frecvent, fie ca semnificatia lui este aceea de a-si arata afectiunea sau, dimpotriva, de a-si impune vointa.

Ce-i de facut?
  • Copilul trebuie invatat ca este un gest urat, ca muscandu-i pe ceilalti nu obtine nimic din ceea ce isi doreste si ca nu reuseste decat sa provoace o durere inutila celor din jur.
  • Daca cel mic are peste doi ani si musca doar pentru a-si calma nervii, este importanti sa comunicati cu el si sa-i cereti sa va spuna motivul nemultumirii sale.
  • Atunci cand isi musca un amic pentru a-i lua jucaria, aratati-i ca dialogul si rugamintile au mai multe sanse de izbanda.
  • Nu-l loviti si nu-l muscati la randul dumneavoastra pentru a-i arata ca provocarea unei dureri se pedepseste cu o alta.
  • Daca, in pofida eforturilor dumneavoastra, copilul continua sa muste, vorbiti cu pediatrul, care va poate indruma catre un psihopedagog sau un psiholog pentru copii. O singura sedinta poate fi suficienta pentru a rezolva aceasta situatie problematica. 

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu