Cauta:
Metoda Hanen pentru imbunatatirea limbajului copiilor

Copii  Copii - rss

Metoda Hanen pentru imbunatatirea limbajului copiilor

  Autor Echipa NN Data: 15.05.2009

Metoda Hanen pentru imbunatatirea limbajului copiilor
Comunicarea eficienta este cea mai importanta abilitate pe care o dezoltam pe parcursul vietii. Aceasta este premisa de la care porneste metoda Hanen, o terapie care a deschis drumul schimbarii in ce priveste metodele de imbunatatire a limbajului.

In anii ’60-’70 parintii se implicau prea putin sau deloc in dezvoltarea limbajului. In anii 1970, cercetarile au aratat ca implicarea parintilor in invatarea limbajului este extrem de importanta si ca rezultatele sunt cu atat mai bune cu cat parintele incepe sa se implice mai devreme.

Astfel a aparut o schimabre majora in felul cum se aplica terapia limbajului. Ayala Hanen Manolson, un logoped Canadian a dezvoltat, in anii ’70, un program, revolutionar la momentul respectiv, pentru parintiii copiilor cu intarzieri de limbaj. Scopul programului era acela de a-i instrui pe parinti pentru ca ei sa fie cei care isi ajuta copii sa invete comunicarea. Succesul acestui program a dus la consacrarea metodei Hanen.

Ideea care sta la baza metodei Hanen este simpla:  parintele este cel mai bun terapeut si educator pentru copilul sau. Parintele are cea mai apropiata relatie cu cel mic, in el are copilul cea mai mare incredere, el este langa copil in situatii de viata adevarate, din care se invata cel mai bine.

Metoda Hanen se adreseaza parintilor care au copii cu probleme de limbaj, cu riscul de adezvolta probleme de limbaj, parintilor care au copii autisti, dar si parintilor care vor sa-si ajute copiii, altfel santosi, sa comunice mai eficient de la varste fragede.

Frumusetea metodei sta in faptul ca parintele poate folosi situatii obisnuite ca plimbarea in parc sau baita de seara pentru a-si invata copilul sa comunice. Odata ce parintele invata cum sa faca asta, “terapia” poate avea loc de-a lungul intregii zile, in cele mai diverse situatii. Evident, este mult mai bine decat inainte, cand copilul mergea la terapie in biroul specialistului pentru cateva ore pe saptamana si invata din situatii artificiale, pe care nici macar nu le intelegea complet.

Asa cum am spus, metoda Hanen transforma parintele in terapeut al copilului sau. Dar pentru asta parintele trebuie sa invete cum sa desfasoare “terapia”, deci trebuie sa primeasca un training eficient. In centrele Hanen in intreaga lume, se foloseste tot ceea ce se stie acum despre posibilitatile de invatare ale adultului. Principiile invatarii la varsta adulta spun ca cel care invata are cel mai important rol, si nu cel care preda.

Adultii invata cel mai bine atunci cand informatia este relevanta pentru ei, cand le este prezentata intr-o varietate de formate si cand sunt inplicati activ in procesul de invatare. In plus, noile cunostinte trebuie invatate si cimentate prin multe aplicatii practice, care fac parte din metoda Hanen.  

Pentru a invata copilul sa comunice, parintele trebuie sa-si schimbe felul cum interactioneaza si vorbeste cu el. S-a observat ca rezultatele sunt mai bune atunci cand parintele rapsunde prompt, pozitiv si in directa legatura cu domeniul de interes al copilului. Parintele trebuie sa invete cum sa raspunda copilului, adica trebuie sa renunte la a-l invata sa comunice si sa se concentreze pe a observa, asculta si astepta. Acestea sunt indemnurile de la care porneste metoda Hanen: asteapta, observa, asculta. Comunicarea nu trebuie predata, intr-un mediu formal, ca lectiile de la scoala. Invatarea ei trebuie sa faca parte din viata de zi cu zi, iar deprinderea de a comunica se formeaza, ca toate celelalte deprinderi si abilitati ale copilului, prin joc. Una dintre cele mai importante idei ale metodei Hanen este aceea ca cel mic trebuie sa aiba initiativa si sa conduca dialogul.


Read the English version of this article: Hanen Method for Improving Children`s Language
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
11 comentarii
 • a spus
  duminică, 09.01.2011
  Simona, dar cum o cheama pe fetita ta de spui ca e atat de complicat sa-si pronunte numele? [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 05.01.2011
  Nu am stiut de aceasta metoda dar eu am comunicat cu bebi (asa i-am zis noi din burtica)de cand am [ ... ]
 • a spus
  vineri, 04.09.2009
  m-am interesat foarte bine si este o metoda extraordinara de a invata copilul sa vorbeasca. si [ ... ]
 • a spus
  vineri, 05.06.2009
  foarte interesant ca si majoritatea articolelor, atatea lucruri noi de care habar n-am fi avut daca [ ... ]
 • a spus
  joi, 04.06.2009
  Comentarii la articolul Metoda Hanen pentru imbunatatirea limbajului copiilor interesanta metoda [ ... ]
 • a spus
  vineri, 29.05.2009
  NU AM AUZIT DE ACEASTA TERAPIE PANA ACUM DAR PARE INTERESANTA [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 16.05.2009
  Nici eu nu am auzit de numele acesta de terapie si mi se pare fff interensat -in + stiu ca toata [ ... ]
 • a spus
  vineri, 15.05.2009
  Comentarii la articolul Metoda Hanen pentru imbunatatirea limbajului copiilor Foarte interesant..nu [ ... ]
 • a spus
  vineri, 15.05.2009
  sunt interesata de mai multe amanunte. Unde sunt aceste centre in Romania. Nu am un copil cu [ ... ]
 • a spus
  vineri, 15.05.2009
  Interesant....E de studiat. Noi suntem inca la Bebeiasca [ ... ]
 • a spus
  vineri, 15.05.2009
  nu am auzit inca de aceasta metoda, dar voi cauta de acum inainte sa aflu mai multe despre ea. nu [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu