Cauta:
Boala diareica la copilul mic

Copii  Copii - rss

Boala diareica la copilul mic

  Autor Dr. Eugen Prajinariu Data: 27.07.2006

Boala diareica la copilul mic

Boala diareica este una din cele mai frecvente probleme intalnite la un copil in primul an de viata. In aceasta perioada copilul este foarte vulnerabil la actiunea microorganismelor din mediu.

Inca din primele zile de viata, cand copilul incepe sa manance, in tubul digestiv se realizeaza colonizarea. In intestin exista microorganisme nepatogene, care nu determina boala, si care realizeaza un echilibru in flora intestinala participand la procesele de digestie impreuna cu secretiile mucoasei digestive.

In anumite conditii (alergii, alte boli, malnutritie, igiena precara, varsta sub 1 an, tratamente indelungate cu antibiotice) se produc dezechilibre bacteriene la nivelul intestinului (dismicrobisme), iar pe fondul unei imunitati scazute organismul vine in contact cu alte bacterii din mediu care sunt patogene sau conditionat patogene, adica determina imbolnavire. Altadata, microbii sunt atat de puternici incat provoaca afectarea severa a starii de sanatate a unui organism initial integru.

Este cazul enteritelor determinate de Shigella, Salmonella, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa (bacilul piocianic), unele specii de Escherichia coli, Campilobacter pylori, Clostridium sau Vibrio cholerae.

Infectiile digestive pot fi de natura bacteriana, virala, parazitara sau virala.
Inafara de cauzele infectioase ale diareei la sugar, exista si cauze de natura neinfectioasa sau care sunt manifestari generale ale altor boli. De exemplu: scaunele moi daterminate de schimbarile calitative ale dietei copilului, intolerante sau alergii alimentare, diareea provocata de antibioterapia prelungita, sau scaunele diareice din cadrul tabloului clinic al bolilor respiratorii acute.

Un copil alimentat exclusiv la san poate avea de la 1 la 5-6 scaune pe zi de culoare galben aurie si consistenta alifiei. Copilul alimentat artificial are scaune mai pastoase, galbene si mai putine, uneori chiar unul singur, alteori are predispozitie la constipatie. Ca diaree trebuie considerat orice scaun cu modificare de consistenta, culoare si miros. Astfel scaunele pot fi apoase, mucoase, grunjoase, grasoase, sanghinolente, galbene sau verzui, urat mirositoare.

De retinut ca boala poate fi precedata de existenta unui eritem fesier sau o stare generala proasta cu inapetenta. Odata cu instalarea diareei apar si durerile abdominale, varsaturi, meteorism abdominal, starea de agitatie, in stadiile mai avansate apare deshidratare, letargie, refuzul lichidelor. Uneori febra poatelipsiRead the English version of this article: Diarrheal Disease in Young Children
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
5 comentarii
 • a spus
  miercuri, 25.03.2009
  Intradevar cand are asa ceva nu stii cu ce te confrunti [ ... ]
 • a spus
  luni, 02.03.2009
  Si noi am avut parte de diaree cauzata de iesirea unui dintisor.Desi peste tot se specifica , ca nu [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 05.09.2007
  Nu este specificat cum trebuie sa procedam in cazul diareei provocate de aparitia dentitiei; am avut [ ... ]
 • a spus
  luni, 31.07.2006
  Din pacate febra poate avea o gramada de motive. Sunt insa binevenite sfaturile d-lui doctor! [ ... ]
 • a spus
  duminic„, 30.07.2006
  Multumim! Cred ca ne-ar fi de folos si un articol despre cum sa procedam in caz de febra. Ce ziceti, [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu