Cauta:
De ce arunca obiecte bebe?

De ce arunca obiecte bebe?

  Autor Echipa NN Data: 29.06.2010

De ce arunca obiecte bebe?
Ursuletul de plus, suzeta, pachetul de servetele umede sau chiar castronelul cu mancare... toate acestea devin in mana lui proiectile pe care le arunca fara incetare in jur. Bebe este suparat sau este vorba numai despre un mic joc? Fiecare bebelus trece prin aceasta etapa, de altfel foarte importanta pentru dezvoltarea sa. Dar care sunt semnificatiile acestui obicei?

In jurul varstei de 6 luni, bebelusul incepe sa arunce obiectele pe care le are prin preajma, observand apoi, cuminte si jucaus, cum parintii le aduna. In acest gest, care pare sa fie o experimentare a capacitatilor sale, dar si un test de anduranta pentru parinti, se ascund mai multe sensuri.

Ce invata?

  • Manevrand obiectele, aruncandu-le si pandind apoi caderea lor, copilul invata mai multe decat crezi, dezvoltandu-si simturile, atentia si capacitatea de a planifica. Este o mare evolutie in micul sau univers si nu-i de mirare ca se distreaza copios observand reactiile lucrurilor si testandu-si propriile puteri.
  • Cu timpul, copilasul devine mai mobil si nu mai asteapta ca mama sa-i ofere obiectul azvarlit si, facandu-si curaj, se apleaca, se intinde, se aventureaza de-a busilea si incepe sa descopere lumea singurel, in cautarea lucrului dorit. Concluzia? Isi dezvolta capacitatile motorii.
  • Acest mic joc este, de altfel, si o tentativa de comunicare cu cei mari. De fapt, bebe doreste sa vada si cum actioneaza adultii la provocarea sa. Vor intra in acest joc? Vor ceda privirii sale rugatoare?
  • Separandu-se in mod voluntar de o jucarie sau orice alt obiect, copilasul incepe, treptat, sa-si constientizeze mai bine propriul corp, definindu-l mental prin raportare la obiectul aruncat. Incepe sa faca diferenta dintre el si restul lumii, primul pas catre aparitia simtului de proprietate.
  • Nu in ultimul rand, bebe se antreneaza pentru a spune primele sale silabe. Pentru a va capta atentia si a va face sa-i inapoiati obiectul aruncat, cel mic va incerca sa-l numeasca. Va imita mai intai zgomotul provocat de cadere, apoi va face exercitii temeinice pentru a pronunta numele obiectului.

Cum il puteti ajuta?

Este bine sa participati la aceste minunate descoperiri ale celui mic, ajutandu-i dezvoltarea. Oferiti-i obiecte variate, de diferite forme si culori, pentru ca bebe sa constientizeze diferentele dintre lucruri. Nu ridicati de fiecare data obiectul cazut. Astfel, il veti indemna sa-si dezvolte automonia si inventivitatea.


Read the English version of this article: Why Does the Baby Throw Things?
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
1 comentarii
  • a spus
    marți, 29.06.2010
    Mai avem putin si ajungem si noi la aseasta varsta, inca nu stam foarte bine in fundulet ,dar deja [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu